Sms-küldő kártevő támadja az Android-mobilokat

Vágólapra másolva!
A Kaspersky Labs munkatársai rábukkantak az első olyan  Google Android szoftvert futtató mobilokra készült kártevőre, amely nem kísérleti célból készült, hanem a gyakorlatban is terjesztik. A  trójai program emelt díjas sms-eket küld a készülékekről.
Vágólapra másolva!

A CNet beszámolója szerint kártékony programot egy médialejátszó szoftvernek álcázták, és nem az Android Market nevű hivatalos alkalmazásboltban, hanem egy ismeretlen, kártevőket terjesztő honlapon bukkatnak rá. A Lookout nevű mobilbiztonsági cég azt közölte, hogy a kártevő egyelőre orosz felhasználók között terjed, és csak orosz mobilhálózatokat használó telefonokon működőképes.

A lejátszószoftvernek álcázott kártevő mindössze 13 kilobájt tárhelyet foglal, valójában azonban egy trójai program, amely telepítését követően a készítő által működtetett emelt díjas sms-szolgáltatásra küld szöveges üzeneteket titokban, extra költséget generálva a tulajdonosnak. Ugyanakkor a Kaspersky Labs szakértője szerint installálása során az alkalmazás az Android operációs rendszer biztonsági beállításai miatt a legitim programokhoz hasonlóan rákérdez a felhasználónál, hogy a telefon milyen funkcióihoz legyen engedélyezve hozzáférése. Az, hogy egy médialejátszó miért akar jogosultságot kérni sms-küldéshez, eleve gyanús lehet a felhasználóknak.

Egy másik mobilos biztonsággal foglalkozó cég, az AdaptiveMobile szakértője szerint egyébként nem csak Androidon, hanem más platformokon, például a Nokia telefonokon futó Symbian rendszerre is készültek korábban olyan Java-alapú kártevők, amelyek ugyancsak emelt díjas sms-eket küldtek ki titokban. Bár a Google képes a készülékekre telepített, károsnak bizonyult szoftvereket a távolból deaktivizálni, a mobilbiztonsági cég szerint a hivatalos szoftverbolt, az Android Marketről való letöltés esetén sem árt odafigyelnie a felhasználóknak, különösen akkor, ha egy program funkcióihoz képest kirívóan sok szolgáltatáshoz kér hozzáférést.