Agyvérzést okozó mobilhívástól félnek a kenyaiak

Vágólapra másolva!
A telekommunikációs szabályozó testületnek kellett megnyugtatnia szerdán a mobiltelefonosokat Kenyában, ahol az az álhír terjedt el, hogy bizonyos telefonszámokról érkező hívás fogadása agyvérzést okoz.
Vágólapra másolva!

A hamis hírről szóló SMS kedd este kezdett terjedni az országban, és az áll benne, hogy 27 ember agyvérzést kapott és meghalt, miután bizonyos telefonszámokról felhívták őket. A "veszélyes" telefonszámokat fel is sorolták az üzenetben, amelyben arra kérték az embereket, hogy sürgősen adják tovább az információt a rokonok és ismerősök körében.

A pletyka végül olyan gyorsan elterjedt az afrikai országban, hogy szerdán a kenyai Kommunikációs Bizottság (CCK) is kénytelen volt megszólalni az ügyben, és arra kérte a mobiltelefonosokat, hogy hagyják figyelmen kívül az SMS-t. "Az üzenet vizsgálata során a bizottság megállapította, hogy a figyelmeztetés egy beugratás, amelyet gátlástalan emberek terjesztenek, hogy reménytelenséget és félelmet gerjesszenek az emberek körében" - közölte a bizottság, amely hangsúlyozta, hogy semmiféle tudományos alapja nincs annak az állításnak, hogy bizonyos hívások agyvérzést okoznának.

Az ügyben megszólalt a legnagyobb kenyai mobilszolgáltató társaság ügyvezetője, Michael Joseph is, aki úgy fogalmazott, hogy az SMS egy népszerű városi legenda, ami időről időre felbukkan, és különösen az ázsiai országokban népszerű.