Az egész világot a netre kötné a web atyja

Vágólapra másolva!
A world wide web egyik létrehozójaként ismert Tim Berners-Lee szerint minden egyes embernek alapból járna legalább egy kis sávszélességű, például mobiltelefonos internetelérés.
Vágólapra másolva!

A szakember erről a Nokia éves rendezvényén beszélt Londonban. Berners-Lee kifejtette, jelenleg a világ népességének csupán egyötöde éri el a világhálót. "Mi legyen a maradék nyolcvan százalékkal?" - tette fel a költői kérdést. A web atyja úgy véli, egy alapszintű, kis sávszélességű - akár mobitelefonos - internetkapcsolat mindenkinek alanyi jogon kellene járjon, hogy azon nélkülözhetetlen, például egészségügyi szolgáltatásokat vehessen igénybe - írja a BBC.

Tim Berners-Lee azt szeretné, ha az emberek olcsón, vagy inkább teljesen ingyen használhatnának alapvető online szolgáltatásokat a világ minden táján, amelyre a mobilhálózatok elterjedése ma már lehetőséget biztosítana. A szakember beismerte, korábban úgy gondolta, a szegény országokban élő emberek számára elsőként ivóvizet, orvosi ellátást kell biztosítani, s csak aztán kerülhet sor olyan "luxuscikkekre", mint az internet. Ma már úgy véli, nincs értelme sorrendet felállítani a célok közt, a net elérése ugyanis például az egészségügyi helyzet javításában is szerepet játszhat, mivel lehetővé teszi a fontos információk továbbítását.

Berners-Lee szerint a szolgáltatók kidolgozhatnának ingyenes alapcsomagokat, amelyekre a szegény emberek is előfizethetnek, akik aztán később fizető ügyféllé válhatnak, ha megismerték az internet előnyeit - ha tehetik, úgyis jobb minőségű szolgáltatásokra fognak majd előfizetni.