Fotókat, üzeneteket rejt a használt mobilok fele

Vágólapra másolva!
A feleslegessé vált, eladott mobiltelefonok jelentős részén egykori tulajdonosaik nem csak ismerőseik telefonszámait, de intim fotókat, esetenként még hitelkártyaszámokat is a rajta felejtenek - derül ki egy vizsgálatból, amelynek elvégzéséhez az eBayről vásároltak mobiltelefonokat.
Vágólapra másolva!

A tanulmányt az adatvisszaállító termékeket árusító Disklabs cég készítette, amelynek munkatársai ötven különböző használt mobiltelefont vásároltak meg az eBayen. A készülékek több mint felén elérhetők voltak az előző tulajdonos üzenetei és fotói, hatvan százalékukon pedig a hívásnaplóban benne felejtettek telefonszámokat, de kilenc készüléken pornográf képek is megtalálhatók voltak, s ugyanennyi tartalmazótt videókat és naptári bejegyzéseket is.

Lakáscímet, hitelkártyaszámot vagy PIN kódokat összesen 26 telefonon találtak a vizsgálatok során. Ugyanennyi készülékről derült ki, hogy IMEI azonosítószámát utólag módosították, azaz feltehetően lopottak voltak. A Disklabs szakértője szerint komoly probléma, hogy a mobiltelefonok típusonként eltérően tárolják a felhasználók adatait, például a legtöbb esetben ha egy sms-t csak a hagyományos módon törölnek, az még visszaállítható marad. Tovább rontja a helyzetet, hogy az okostelefonok már szoftverek futtatására is alkalmasak, ezek pedig csak növelik a készüléken rajta felejthető adatok mennyiségét.

A cég azt javasolja mindenkinek, hogy hajtson végre gyári resetet a készüléken, mielőtt továbbadja azt. Ennek módjáról a gyártóknál lehet érdeklődni: bizonyos esetekben egyszerűen a menüből lehet elindítani azt, más készülékeknél speciális kódot kell megadni ehhez.