HD-kamerát és iPhone-t küldtek az űrbe

Vágólapra másolva!
HD-felbontású videókamerával filmezte le az űrt egy kisfiú és édesapja. A meteorológia ballonra kötött kamera 30 ezer méterre jutott fel, és több mint egy órányi felvételt készített.
Vágólapra másolva!

A dobozba szerelt iPhone nem volt kapcsolatban a kamerával, a készülék nem sugárzott képeket a földön várakozóknak. Az okostelefonra csupán azért volt szükség, mert a készülék GPS egységével és az Apple telefonkereső szolgáltatásával volt legegyszerűbb megtalálni landolás után a kamerát.


A ballon útja hét percbe sűrítve

A csapat semmit sem bízott a véletlenre, a ballon felengedését nyolc hónapnyi tesztelés előzte meg. A rikító narancssárgára festett, kamerát és iPhone-t tartalmazó dobozba egy kézírásos jegyzet is került, ami ismerteti a kísérletet. A kamera útja több mint egy óráig tartott, ez alatt tízezer láb magasra jutott fel, és harminc mérföldnyi utat tett meg.

A normál hőmérséklet- és nyomásviszonyokra tervezett készülékek és akkumulátorok példásan bírták a mínusz hatvan fokos hideget. Ahogy a felvételen is látszik, a kamera csak a földet érés előtti percekben állt le.