Már az Everesten is van 3G

Vágólapra másolva!
A Csomolungma (Mount Everest) csúcsára tartó hegymászók a nepáló szolgáltató 3G-s fejlesztéseinek köszönhetően már nem csak telefonhívásokat bonyolíthatnak a hegyről, de mobilinternetezni is tudnak és videohívásra is lehetőségük van.
Vágólapra másolva!

A helyi NCell nevű mobilszolgáltató - amely egyébként a svéd TeliaSonera leányvállalata - ugyanis nagyjából 5200 méteres magasságban, a Gorak Shep nevű serpa faluban harmadik generációs (3G) mobil bázisállomást létesített. Ennek azért van nagy jelentősége, mert a hegymászók az alaptábor elérése előtt a településen kiépített pihenőhelyen hosszabb időt töltenek a magashegyi viszonyokhoz való akklimatizálódás érdekében, a fejlesztésgeknek köszönhetően pedig egyszerűbben tudják tartani a kapcsolatot otthon maradt hozzátartozóikkal, illetve szerezhetnek információkat az internetről, és segítséget jelent majd a Mount Everestet felkereső turisták ezreinek is.

Pasi Koistinen, az Ncell vezetője elmondta, a tesztek során már sikerrel bonyolítottak le videohívást az alaptábor és a Gorak Shepben lévő pihenő között a hegység nepáli oldalán. A hálózat a további fejlesztéseket követően egészen a Mount Everest nagyjából 8800 méteren csúcsáig lefedettséget biztosít majd, ahol korábban csak a drágább és megbízhatatlanabb műholdas telefont lehetett használni, a kínai oldalon létesített mobilhálózat pedig csak beszédkommunikációt tett lehetővé.

A TeliaSonera Mount Everesten lévő berendezése a világ legmagasabb pontján üzemelő 3G-s bázisállomás, de a svéd cég működteti a világ legmélyebb pontján működő mobilállomást is, amely a tengerszint alatt 1400 méterrel üzemel egy eurüpai bányában. A Mount Everesten egyelőre négy bázisállomás teszi lehetővé a mobilkommunikációt, a közeljövőben pedig további négy állomással bővül majd a rendszer, amelyek a működésükhöz szükséges energiát napkollektorokból nyerik majd.