A mobil, amivel együtt zuhanyozhat

Vágólapra másolva!
Az okostelefonok képernyője egyre nagyobbra nő, a bennük működő processzorok teljesítménye pedig már majdnem eléri egy számítógépét. Egy ilyen értékes ketyerére azonban gazdájának úgy kell vigyáznia, mint egy hímestojásra, sokan ezért is nem mernek iPhone-t vagy hasonló nagy tudású mobiltelefont vásárolni.
Vágólapra másolva!

Számukra lehet jó választás egy olyan strapabíró kivitelű modell, mint amilyen a napokban boltokba kerülő Motorola Defy is. Az amerikai gyártó új okostelefonja külsőre ugyanúgy néz ki, mint bármelyik érintőképernyős társa, egyedül talán gépházának darabjait szorosan egymáshoz rögzítő, miniatűr csavarok jelzik, hogy nem szokványos telefonról van szó.

Teljesen vízálló, mérsékelten ütésálló

A Defy-t ugyanis akár a csap alatt is meg lehet mosni, ugyanis víz-, és porálló kivitelben készül, egyedül arra kell vigyázni, hogy a töltő és a fülhallgató-kimenetet védő gumisapkák legyenek a helyükön, ne engedjenek nedvességet a belső alkatrészek közé. Ez azt jelenti, hogy esőben vagy akár a tengerparton is anélkül lehet használni, hogy aggódnunk kellene azért, hogy a vízbe eső készülék tönkremegy, egy méteres mélységig akár fél órán át is a vízben hagyhatjuk. Ennek az a hétköznapi haszna is megvan, hogy ha az érintőképernyő mocskos lesz, az egész telefont egyszerűen megmoshatjuk a csap alatt.

Míg a víz-, és porállóságáról a Defy az IP67 szabványnak megfelelő tanúsítványt is kapott, ütésállóságáról a gyártó csupán annyit közölt, hogy az érintőképernyőt megerősített üveg védi a sérülésektől, igy a kijelző akkor sem sérül meg, ha egy kulcscsomó mellé rakjuk a zsebünkben. 118 grammos tömegével a strapabíró Motorola egy kicsivel könnyebb, ami ugyancsak könnyít valamelyest a becsapódáson, ha leejtjük.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=m8Tmbuv1M95QL6rk
Vízbe mártva sem lesz baja a Motorola Defy-nak

Belülről egy tökéletes okosmobil

Különösebb kompromisszumot nem kell kötnie a Motorola Defy-t vásárlóknak a funkciók terén a strapabíró kivitel miatt: mindössze a memóriakártya egyszerű hozzáférhetőségéről kell lemondaniuk, ez ugyanis a vízállóság biztosítása végett az akkumulátor alatt kapott helyet. Ezt leszámítva a telefon tudása megegyezik a kevésbé ellenálló kivitelű telefonokéval.

Az Android operációs rendszert a Motorola saját, Blur nevű minialkalmazásaival is elláttak, melyek például időjárási információkat, és Facebook- vagy Twitter-bejegyzéseket tudnak automatikusan megjeleníteni mini felületükön, és elég praktikusan használhatók. A Google mobilszoftverének sajátossága, hogy a legkülönbözőbb miniprogramokkal teljesen testreszabható: ha valaki tőzsdei információkra kíváncsi, azokat is kirakhatja a nyitóképernyőre, ha viszont a Facebook vagy a Twitter fontosabb, a közösségi oldalak nézegetéséhez is rendelkezésre áll számos segéd.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Sajnos az Android Market nevű online piactéren a magyar felhasználók egyelőre csak az ingyenes alkalmazásokat érhetik el, a fizetősöket nem tudják megvásárolni. Ez többek közt a navigációs programok beszerzését teszi bonyolulttá, ezeket jelenleg csak hagyományos boltban lehet megvenni itthon is.

Ezt a készüléket 800 megahertzes processzorral szerelték fel, ez kellő fürgeséget biztosít mind a böngészéshez, mind pedig mondjuk a YouTube-videók nézegetéséhez. A 3,7 colos (9,4 centiméteres) érintőképernyő 480x854 pixeles felbontást használ, ami ugyan nem éri el a drágább iPhone 4 színvonalát, de így is nagyon jó, részletgazdag képet biztosít.

Néhány feketepont

A napokban boltokba kerülő Defy a Google Android operációs rendszerének 2.1-es verzióját használja, ez azt jelenti, hogy még nem lehet rajta Flash-set tartalmazó oldalakat nézegetni, PC-re kapcsolva nem működik mobilként, és nem alkalmas wifin keresztüli netmegosztásra. Ezeket a funkciókat a szoftver 2.2-es verziója tartalmazza más újításokkal egyetemben, amely ehhez a Motorolához a gyártótól kapott információk szerint a jövő év első negyedévében lesz elérhető - tudtuk meg a Motokertől, amely a készüléket a tesztelés idejére kölcsönadta nekünk. A jelenlegi Android menürendszere ezen a készüléken egyelőre nincs honosítva, a magyar változat a tervek szerint 2011 második negyedévében lesz letölthető, ami mindenképp árnyalja az összképet.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Vegyes tapasztalatokat szereztünk a vízálló Motorola kamerájával is: ez állóképből 5 megapixeles felbontásúakat tud rögzíteni, minősége inkább elfogadható, mint jó, eléggé elvesznek rajta a részletek. Videóból a telefon 640x480 pixeles felbontásút képes felvenni, sajnos ez csak a telefon saját képernyőjén fest jól, már egy kisebb monitoron megtekintve is elég rútul néz ki, ráadásul csak 4:3-as képarányban lehet rögzíteni, szélesvásznúban nem. Ugyanakkor a pozitívumok közé sorolható az erős fényű beépített villanó, illetve az, hogy a kész felvételek megosztása gyakorlatilag egyetlen kattintással feltölthető Facebookra, Twitterre vagy a Picasára, vagy küldhető tovább e-mailben.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Strapabíró, de nem buta

Összességében elégedettek voltunk a Motorola Defy-jal: ez a telefon gyakorlatilag ugyanazokat a funkciókat nyújtja, mint egy hagyományos okostelefon, de vízállóságának köszönhetően akár a zuhany alá is magunkkal vihetjük, ilyen képességekkel bíró rivália pedig egyelőre nem létezik. Hívások során hangminősége egy kicsit jobbnak tűnt az átlagnál, noha amikor hosszabb időn át áztattuk, pár percig szárítani kellett, mielőtt rendesen használatba lehetett venni újból. Fotós és videós funkciók tekintetében kicsit alul marad az etalonnak tekinthető HTC Desire és az iPhone 4 mögött, ám olcsóbb is ezeknél: kártyafüggetlenül 124 ezer forint körüli összegért lehet beszerezni, így hűségszerződéssel nyilván százezer forint alatt is beszerezhető lesz.

Operációs rendszerAndroid 2.1 (angol) MotoBlur felülettel kiegészülveNem a legújabb Google szoftver, de 2011 első negyedévében érkezik a Defy-hoz a 2.2-es verzió, később a magyarított kiadás is
ProcesszorTexas Instruments 800 MHzBár nem a legizmosabb, de kellően erős chip van a Motorolában.
Képernyő3,7" kapacitív érintőképernyő, Felbontás: 480x854 pixel (WVGA), 16 millió színárnyalat, karcálló üvegborítássalElég jó képminőség, pontosan reagál az érintésre, ennél kisebb képernyőt már nehézkes lenne használni.
Külső

Méretek: 59 x 107 x 13.4 mm
Tömeg: 118 gramm
Borítás: vízálló, hátul műanyag

Egy kicsivel könnyebb a vetélytársainál, víz-, és porálló kivitelben készül.
HálózatHSDPA 7.2 Mbps, HSUPA 2 Mbps
Kamera5 megapixeles állóképeket, 640x480 pixeles videót rögzít, villanófénnyel is felszereltékA kamera villanója extra erős, a képminőség erősen átlagos, a videorögzítés csak 4:3-as képaránnyal lehetséges.
Zene, film, multimédia3,5 milliméteres (minijack) fülhallgatócsatlakozó, DLNA-támogatás, eAAC+, MP3, AMR WB, MPEG-4, H.264, AAC, WMA9, AAC+ fájlok lejátszásaJó minőségben játssza le a netes videókat, teljes körű Flash-támogatása csak a 2.2-es verzióval lesz.
Memória

512 megabájt rendszermemória, 2 gigabájt háttértár, microSD-kártyával bővíthető

A fél gigabájt memória gyors, szaggatásmentes működést biztosít.
Kapcsolatok

b, g és n-es szabványú wifi (WLAN), Bluetooth, aGPS-vevő, micro-USB-csatlakozó

Normál paraméterek, a gyorsabb n-es wifi szabványt is képes használni.
Akkumulátor1540 mAh kapacitásúNagyjából egy-másfél naponta fel kell tölteni.
ÁrKártya nélkül 124 ezer forint, előfizetéses ára nem ismert.Egy kicsivel olcsóbb az ismert riválisoknál.