Okostelefonokra utaznak a nyugati zsebtolvajok

Vágólapra másolva!
Annyira kelendőek lettek a használt okostelefonok a világpiacon, hogy a nyugati nagyvárosok zsebtolvajainak újabban elsőszámú célpontjai az újgenerációs iPhone-ok vagy Blackberryk.
Vágólapra másolva!

A riasztó adatokra a párizsi prefektúra hívta fel a figyelmet. Egy októberben készült átfogó tanulmány szerint a francia főváros tömegközlekedési járművein elkövetett lopások mintegy fele során mobiltelefonokat tulajdonítottak el, és az ellopott készülékek hetven százaléka iPhone vagy pedig Blackberry.

"Ezeket a már valóságos kis számítógépeknek számító okostelefonokat akár 300 euróért (80 ezer forintért) is tovább lehet adni" - mondta egy párizsi nyomozó, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az okostelefonokra szakosodott zsebtolvajok időnként kifejezetten erőszakosak. Néhány nappal ezelőtt például Párizsban három férfit meg is ütöttek a telefonrablók, egyiküket pedig megkéselték, miközben két iPhone-t elvettek tőle.

Forrás: [origo]
Felkelti a tolvajok figyelmét a nagy érintőképernyős mobil

A jelenség azonban nemcsak Párizsra jellemző. Nagy-Britanniában egy harminc fős különleges rendőrségi egység foglalkozik az okostelefon-lopások jelentős növekedésével. Egy barcelonai újságírónő pedig kommentárok özönét kapta, amikor blogjában arról írt, hogy fél nyilvános helyen használni iPhone-ját. "Mielőtt előveszem a telefont, jól körbenézek, mintha egy mobil helyett kést próbálnék előhúzni, vagy pedig kábítószert akarnék elrejteni valahol az utcán" - írta a 29 éves Susana Ramirez.

A New York-i metróban már hangosbemondókban figyelmeztetik az utasokat, hogy vigyázzanak mobiltelefonjaikra, de az amerikaiak többségét ez nem zavarja abban, hogy az utazás közben is folyamatosan esemesezzen.

Kevesen használják az okosmobilok biztonsági opcióit

"Ez olyan, mint a dohányzás. Mindenki tisztában van az ártalmaival, de nem akar róla tudomást venni" - véli Jack Wraith, a telekommunikációs iparon belüli bűncselekmények elleni brit akciócsoport elnöke. Példaként említette, hogy az okostelefonokban tárolt adatokat ma már nagyon jól lehet védeni, valamint biztonsági intézkedésekkel a készülékeket idegen felhasználó számára használhatatlanná lehet tenni, de ezeket csak nagyon kevesen veszik igénybe.

Wraith szerint emiatt vihetik a mobiltelefonokat könnyen külföldre, elsősorban afrikai és kelet-európai országokba, ahol egy iPhone-t akár ezer dollárért (207 ezer forintért) is el lehet adni, ha abban például olyan adatok is vannak, amelyeket banki csaláshoz fel lehet használni. A szakember szerint a lopások elszaporodása ugyanakkor nem riasztja el a felhasználókat a státuszszimbólumnak számító okostelefonok vásárlásától.

A hivatalos adatok szerint a mindentudó mobiltelefonok lopása egyszerre robbant az eladási számokkal. Az Apple 14,1 millió iPhone-t adott el a harmadik negyedévben, a kanadai Research in Motion pedig ugyanebben az időszakban 12,4 millió Blackberryt. Mindkét vállalat komoly biztosításokat, illetve olyan alkalmazásokat is kínál, amelyek alapján az elveszett vagy ellopott telefon helyzete GPS segítségével pontosan azonosítható.