Bázisállomás nélkül is működhet a mobil

Vágólapra másolva!
Svéd egyetemi kutatók egy olyan szoftveres megoldást dolgoztak ki, amely lehetővé teszi, hogy az újabb mobiltelefonok például természeti csapások által sújtott területeken akkor is kommunikálni tudjanak egymással, ha nem működnek a közelben bázisállomások.
Vágólapra másolva!

Erre a hagyományos, átlagemberek által használt mobiltelefonok eddig nem adtak lehetőséget, egyedül a rend-, és katasztrófavédelmi szervek speciális rádiókommunikációs rendszerei esetén volt elérhető hasonló szolgáltatás.

Alapesetben, ha egy földrengés vagy árvíz miatt a mobiltelefonos hálózatokat működtető bázisállomások működésképtelenné válnak, a hagyományos készülékekkel semmilyen módon nem lehet kommunikálni. A svéd Linköping Egyetem kutatói egy olyan mobilokon futtatható szoftveres megoldást készítettek el, amely lehetővé teszi a készülékek használatát ilyen esetben is - bár csak üzenetek küldését biztosítja a telefonok között.

Ezt a telefonok közt létrehozott ad-hoc vezeték nélküli hálózaton keresztül lehet megvalósítani, bár ezek gyakorlati megvalósítása komoly kihívást jelentett.