Megszűnik a Nokia előfizetéses zeneboltja

Vágólapra másolva!
Megszünteti a Nokia a huszonhét országban elérhető ingyenes zeneszolgáltatását. A szolgáltatás 2008 óta működött, ám nem vált sikeressé.
Vágólapra másolva!

A Nokia 2008-ban indított előfizetéses zeneboltjában négy nagy kiadó - a Universal Music, az EMI, a Warner Music Group és a Sony zenei részlege - tartalmai voltak megtalálhatók. A kiadók abban reménykedtek, hogy a mobilgyártó boltja az Apple iTunes Store-jának konkurenciájává válhat.

A zeneszolgáltatás bukásának egyik oka, hogy csak régebbi, kevéssé vonzó modellekkel működött. Még fontosabb tényező volt, hogy az alkalmazott másolásvédelem miatt csak telefonon lehetett meghallgatni a dalokat. "A piac egyértelműen másolásvédelem nélküli szolgáltatást akar" - mondta a Nokia szóvivője, aki azt is elmondta, hogy a cég 38 országban működő zeneboltjában továbbra is kaphatók DRM nélküli dalok.

A fizetős zeneszolgáltatást néhány országban megtartja a cég. Kínában, Indiában és Indonéziában továbbra is lehet egyéves zenei előfizetéssel rendelkező telefonokat venni, Brazíliában, Törökországban és Dél-Afrikában pedig a fél évre megvehető letöltési jog marad meg.