Nyáron érkezik a HP fürge táblagépe

Vágólapra másolva!
A Hewlett-Packard szerdán két új okostelefont és a vállalat első táblaszámítógépét, a TouchPadet mutatta be. Mindegyik új eszköz a vállalat által tavaly felvásárolt, Palm által kifejlesztett szoftvert futtatja, amely az Apple iOS és a Google Android riválisa lesz.
Vágólapra másolva!

A HP San Franciscóban mutatta be legújabb eszközeit, amelyeken a Palm által kifejlesztett, WebOS nevű operációs rendszer fut. A legnagyobb érdeklődésre a vállalat TouchPad névre hallgató, nyáron boltokba kerülő táblaszámítógépe tart számot, melyet egyébként az Apple iPadjével azonos képernyővel szereltek fel.

Egy újabb táblagép, egy újabb oprendszerrel

Az eszköz belsejében egy 1,2 gigahertzes, kétmagos Qualcomm Snapdragon processzor működik, a háttértár felszereltségtől függően 16 vagy 32 gigabájtos. A TouchPadet wifis, illetve 3G-modemmel és GPS-szel szerelt változatban is árusítani fogják, később pedig a még gyorsabb mobilinternetet, az LTE-t támogató modell is készül majd belőle, ez azonban csak az USA-ban lesz megvásárolható.

Forrás: [origo]
A HP TouchPad

A WebOS-hez elérhető a Flash, így az ebben készült oldalakat is meg lehet nyitni az eszközön, emellett filmeket is lehet nézni rajta, és a hagyományos alkalmazások mellett játékokat is készítenek majd rá. A gyártó szerint a rendszer nagyon gyorsan fut a kétmagos processzoron, és a felhasználó fürgén válthat a futó alkalmazások között is, és legalább nyolcórás üzemidőt el lehet érni vele a táblagépen. A TouchPadhez dokkolót és billentyűzetet is árulni fognak, várható árát azonban nem hozták nyilvánosságra.

Mobilból a másik végletet célozzák

Két új okostelefont is bemutatott szerdán a HP, melyek közül a Veer (vagyis "másik véglet") elnevezésű egy könnyen zsebrevágható típus, ami kialakítását tekintve a leginkább a Sony Ericsson X10 Mini Próra hasonlít. Csupán 6,6 centiméteres átlójú érintőképernyővel rendelkezik, ez alól azonban egy teljes QWERTY-billentyűzetet lehet előhúzni. Belsejében 800 megahertzes processzor dolgozik, rendelkezik GPS-szel, integrált digitális kamerája 5 megapixeles, és tavasszal fogják piacra dobni.

Forrás: [origo]
Balra a HP Veer, jobbra a Pre 3

Nagyobb méretű társa, a HP Pre 3 a tervek szerint a nyáron érkezik, és csupán abban különbözik a fent említett modelltől, hogy jóval erősebb, 1,4 gigahertzes Qualcomm-processzor található benne, érintőképernyőjének átlója pedig 9 centiméter. Ez a típus 8 és 16 gigabájtos változatban kerül a boltokban, és HD-minőségű videolejátszásra és felvételre is képes, emellett a céges környezetben használatos e-mail technológiákat is támogatja.

A HP a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy a Palm cég felvásárlásával megszerzett WebOS-szoftverrel komoly tervei vannak, később ezzel az operációs rendszerrel szerelt asztali PC-ket és laptopokat is piacra akar dobni. Ezzel a platform a Google Chrome OS-ének riválisa lesz, bár a konkrét termékekről a gyártó még nem hozott nyilvánosságra információt.