Windows fog futni a jövő Nokiáin

Vágólapra másolva!
Stratégiai partnerségre lépett a Nokia és a Microsoft: a mobilcég telefonjain Windows Phone 7 fog futni, keresőjük a Bing lesz, a Nokia navigációja pedig beolvad a szoftveróriás térképes szolgáltatásába.
Vágólapra másolva!

A Microsoft fogja a szoftvert szállítani a jövő Nokia-telefonjaira, a Bing lesz a beépített keresőjük, és a Microsoft boltjából lehet majd szoftvereket vásárolni az okosmobilokra. A Nokia remek navigációs szoftvere beépül a Bing térképes szolgáltatásába, de nem tűnik el teljesen. Ennyiben lehet összefoglalni a Nokia londoni befektetői tájékoztatója előtt kiadott, a két cég vezetője által szignált nyílt levelet.

A közös bejelentés még egy izgalmas pontot tartalmaz, amely szerint a Nokia telefontervezési és fordítási tapasztalatával segíti majd a Microsoftot. Az együttműködés célja, hogy a jelenleg is kapható Windows Phone 7-es csúcsmobilok mellett megjelenjenek az olcsóbb windows-os készülékek, és hogy a telefonok több nyelven beszéljenek.

Lassú halál vár a Symbianra

A Nokia eddigi okostelefon operációs rendszere, a Symbian nem tűnik el azonnal a változással, ám jelentősége csökken. Piacon maradnak a jelenlegi modellek, a cég támogatást biztosít az eddig eladott 200 millió symbianos készülékhez, és a tervek szerint további 150 millió Symbiant futtató mobilt adnak el az elkövetkező években.

A jövő okostelefon, tablet rendszerének szánt, az Intellel közösen fejlesztett MeeGo-ról sem mond le teljesen a cég. A szoftvert szabad forráskódúvá teszik, és azt várják tőle, hogy következő generációs eszközök operációs rendszere legyen. A MeeGo támogatását nem viszi túlzásba a cég, idén valószínűleg csak egy olyan eszköz jön ki, amin ez a szoftver fog futni.

Mindenki tudhatta, hogy baj van

A váltás senkit sem érhetett váratlanul, a héten kiszivárgott Stephen Elop, a Nokia ősszel hivatalába lépett vezérigazgatója kemény hangú levele, amiben versenyképtelensége miatt ostorozta a vállalatot. A hosszú, rendkívül őszinte hangvételű levélben Elop a cég több hibájára is felhívja a figyelmet; beszél arról, hogy a Symbian nem vonzó a vásárlóknak az iOS és az Android mellett, és arról is, hogy a hagyományosan a Nokia által uralt piacokat is elvesztette a cég.

"Az első iPhone 2007-ben jelent meg, és nekünk még mindig nincs olyan termékünk, amely felhasználói élményben megközelítené. Az Android csak két éve jelent meg, és ezen a héten átvette a vezetést előttünk az okostelefon-piacon. Hihetetlen" - írta Elop a levelében, amelynek teljes szövegét többek között az Engadget hírblog is leközölte.