Butateló a nagyinak és a szakinak

Vágólapra másolva!
Nem kell egy vagyont költeni az új telefonra. A legfontosabb funkciókat minden mobil tudja, és ha ügyesen válogatunk, találhatunk olyan készüléket, amit direkt nekünk terveztek. Butatelefon-ajánlónkban örök életű munkatelefont, szemüveg nélkül is olvasható nagyimobilt, valamint sms-ezésre és facebookozásra kitalált tinimobilt ajánlunk.
Vágólapra másolva!

Bármit sugalljanak is a reklámok, nem mindenki vágyik facebookozós, internetezős okostelefonra. Óriási számban kelnek el az egyszerűbb készülékek, amiktől csak pár funkciót várnak el a tulajdonosaik, plusz azt, hogy ne kelljen őket gyakran tölteni. A szolgáltatók - és esetenként a független mobilboltok - kínálatából azokat a készülékeket válogattuk ki, amelyek egy-egy csoportnak a legjobb választást jelenthetik. Listánkban szerepel közel elpusztíthatatlan telefon, amit nem visel meg, ha kiesik a munkaruha zsebéből, és facebookozásra alkalmas olcsó készülék is, ami a tinik igényeit elégíti ki.

Mindegy, csak olcsó legyen

"Zölddel felvesz, pirossal letesz" típusú, mindenféle extrától mentes készülékek ma már alig vannak a piacon. A fényképezőgép, FM-rádió, naptár szinte mindegyik telefonban elérhető. Olcsón azért még lehet vásárolni mobilt, még vissza is adnak egy ötezresből, ha alapfunkciós készüléket vásárlunk.

A mindenféle extrától mentes Alcatel OT-305 a legolcsóbban beszerezhető mobiltelefon jelenleg a piacon. Kamerája ugyan csak 640*480 pixeles képet tud készíteni, videót nem vesz fel, rádiója, sőt mp3-lejátszója viszont van, sőt ébreszteni is tud. A készülék menüje a Nokia készülékekére hasonlít, ez segíti a betanulást. A funkciótlanságért cserébe rendkívül olcsó az OT-305, csupán négyezer forintba kerül.

Forrás: Nokia, Alcatel
Nokia 1616, Nokia C1-01, Alcatel OT-305

A Nokia menüjéhez ragaszkodók a cég 1616-os típusszámú, extraként zseblámpát tartalmazó telefonjának vagy a frissebb kiadású, szebb formatervű C1-01-esnek a megvásárlásával járnak a legjobban. Az előbbi készüléket valamivel tízezer forint alatti áron, az utóbbit 13 ezer forintért lehet megvenni.

Divattelefon facebookozni

Minden olcsó telefonban van már FM-rádió és ébresztő, a két legfontosabbnak tartott funkció. Aki ennél nem vár többet a mobiljától, az nyugodtan választhat dizájn és szín alapján is. A mezőny legszínesebb telefonja minden bizonnyal a 18 ezer forintos Samsung Corby, amihez rögtön három hátlapot is kap a tulajdonos. A marokba való érintőkijelzős tinitelefon narancs, rózsaszín és kék színben kapható, és mindegyik doboza tartalmaz plusz hátlapokat. A készülék nem kapcsolódik ugyan a 3G hálózatokra, de a lassabb EDGE hálózaton akár facebookozni is lehet vele. A száz megabájtnyi beépített memóriát SD-kártyával lehet bővíteni nyolc gigabájtig, ami akkor hasznos különösen, ha nem csak rádiózásra, hanem mp3-lejátszónak is használjuk a gépet.

Forrás: Samsung
Samsung Corby

Több színből válogathatnak a 17 ezer forintos, szintén érintős LG GS290 leendő tulajdonosai is. A készülék eleje, az érintőkijelző kerete ugyan egyenfekete, azonban több metálfényezésű hátlap közül válogathatunk. Az egyszerű szürke mellett narancs- és a fotókon remekül kinéző almazöld szín mellett dönthetünk. A telefon az alapfunkciók mellett 2 megapixeles kamerával, videofelvétellel, médalejátszóval és Bluetoothszal is rendelkezik. Ha nem is okostelefon, de sokkal többet tud egy olcsó átlagos készüléknél.

A nagy érintőkijelző helyett minél komolyabb billentyűzetre vágyók a T-Mobile Vairy Text II-t, vagy a Vodafone-nál kapható Samsung Chat 335-öt választhatják. A drágábbik Blackberry-klón sem kerül többe 23 ezer forintnál, mégis mindkettőn kényelmesebb sms-t és e-mailt küldeni, mint akár egy érintőképernyős, akár egy hagyományos készüléken.

Nagyitelefon nagyítós kijelzővel

Korábbi felmérésünkből kiderült, hogy a vékony pénztárcájú fiatalok mellett az idősebbek keresnek még olyan telefont, amivel "semmit nem lehet csinálni, csak telefonálni". Ezek a készülékek néhány olyan funkciót kínálnak, amelyek a hagyományos mobilokban nem találhatók meg.

Forrás: [origo]
A MyPhone olcsó - és nem csak a nagyiknak jön be

A legfontosabb különbség, hogy a nagyitelók kijelzője óriási betűk megjelenítésére van beállítva. A tervezők szeme előtt nem az lebegett, hogy minél kevesebb görgetéssel el lehessen olvasni egy sms-t, hanem hogy szemüveg nélkül is meg lehessen találni a megfelelő nevet a telefonkönyvben. A legfontosabb számok tárolására minden gyártó kitalált valami extra megoldást. A kínai myPhone egy nagy piros pánikgombot rakott a telefon hátuljára, ami egy előre beállított számot hív, az Emporia pedig kihúzható jegyzetfelülettel rendelkezik, ahová öt telefonszámot lehet felírni.

A másik fontos különbség, hogy a bonyolult menük helyett a legfontosabb funkciónak külön gombja van. Egyszerűbb azt megtanulni, hogy a jobb oldalon található billentyű nyitja a telefonkönyvet, a bal oldali az üzeneteket, mint hogy milyen iránygombokat kell nyomni a menüben. A legolcsóbb nagymamatelefon (MyPhone) 13 ezer forint, de harmincezer forint körül is lehet válogatni az erre a korosztályra szakosodott osztrák Emporia nagy kijelzős, óriásgombokkal felszerelt mobiljai között.

Elpusztíthatatlan szakitelefon

Legutóbbi modellfrissítésével a Samsung annyira feljavította egyik kedvenc butatelefonunkat, hogy az már-már kilóg a kategóriából. Az Xcover 271-es típusjelzésű mobilt mégis meg kell említenünk, mert egyedüliként képviseli a víz- és ütésálló készülékeket az egyszerűbb modellek között. Az egykor népesebb strapatelefon kategória - az Ericsson és a Nokia is gyártott közel elpuszíthatatlan mobilokat - mára kihalt volna, ha nincs az Xcover.

Forrás: Samsung

Ezt a telefon jóval drágább, mint az eddig ajánlott készülékek: a T-Mobile Dominó és a Telenor Praktikum csomagjaiban egyaránt 34 ezer forintba kerül. A komolyabb összegért cserébe a telefon képes a 3G hálózatokat is használni, így ha nagyon nincs számítógép a kezünk ügyében, Opera Minivel akár internetezhetünk is rajta. Az ütésálló borításhoz karcálló kijelző is jár, ráadásul a beépített szigetelésnek köszönhetően a készülék por- és vízálló is. Azaz, ha véletlenül beleejtettük volna a koszba, sárba a készüléket, kézmeleg ultrás vízben megmoshatjuk. Még zseblámpa is van benne, hogy megtaláljuk a mosogató alján. Melyik másik telefon tudja ezt?

A szokványosabb extrák közül Bluetooth csatolót, FM-rádiót, mp3-lejátszót, szervezőfunkciókat és 2 megapixeles kamerát tartalmaz az Xcover 271. Tökéletes túraeszközzé pedig az teszi, hogy még AGPS navigáció és iránytű is van benne.

Okostelefon is van már olcsón

A hagyományos telefon vásárlása előtt érdemes még egyszer, utoljára végiggondolni, hogy nem jönne-e néha jól az érintőképernyő, az internetkapcsolat vagy a Google Térkép. Egy drágább, közel harmincezer forintos hagyományos készülék árából már meg lehet venni valamelyik olcsóbb okostelefont is. Ezek a készülékek ugyan messze vannak a mindentudástól, ám könnyebben bővíthetők, testreszabhatók, mint a butatelefonok. Sok új dolgot meg sem kell tanulni a használatukhoz, hiszen zöld és piros gomb jórészt ezeken is van. Ám aki mégis arra jut, hogy tényleg csak telefonálni akar mobiljával, vagy még inkább olyan rokonnak vásárol, aki garantáltan nem használná másra, szerencsés helyzetben van: a butakategória ma már az egyénibb igényeket is kielégíti, minden korábbinál alacsonyabb áron.