Playstation-tulajok millióinak adatait lophatták el hackerek

Vágólapra másolva!
A Sony hivatalos blogján értesítette online játékszolgáltatásának használóit, hogy hackerek valószínűleg ellopták bankkártyaszámaikat és egyéb személyes adataikat - adta hírül a BBC brit közszolgálati médium. 
Vágólapra másolva!

A Sony oldalán publikált információk szerint valamikor április 17 és 19 között érte hackertámadás a PlayStation Networköt, amely a társaság konzoljairól elérhető online játékszolgáltatás. Ezen keresztül egymással is megmérkőzhetnek a játékosok, de bankkártya birtokában akár letölthető játékokat is vásárolhatnak.

A Sony online játékszolgáltatása napokon át elérhetetlen volt, a vállalat azonban csak kedden jelentette be, hogy a behatolók a felhasználók személyes adatait is megszerezhették. A hackerek kezére juthatott többek között a felhasználók neve, címe, e-mail címe, születési dátuma, belépési jelszava, azonosítója, illetve bankkártyaszáma is, bár ez csak a biztonsági azonosító nélkül.

Minden idők egyik legsúlyosabb adatlopása

Az adatok lehetséges kiszivárgása miatt minden Playstation Network-felhasználónak azt tanácsolja a cég, hogy legyen a szokásosnál is elővigyázatosabb az e-mailen, telefonon vagy akár postai levélben érkező átverésekkel szemben, mivel a csalók jó eséllyel próbálkoznak majd ezzel. A társaság nem közölte, hogy hány felhasználó adatait szerezhették meg a hackerek, de a társaság online szolgáltatásait világszerte 77 millióan használják, a felhasználók döntő többsége az Egyesült Államokban vagy Európában él.

A Reuters hírügynökségnek a SANS Institute nevű hálózatbiztonsági szervezet kutatási vezetője, Alan Paller úgy nyilatkozott, hogy a Playstation Network feltörése valószínűleg minden idők legnagyobb adatlopási esete. Graham Cluley, a biztonsági szoftvereket készítő Sophos cég vezetője a BBC-nek úgy nyilatkozott, valószínűnek tartja, hogy az ellopott adatokkal más szolgáltatásokba is megpróbálnak majd belépni, sokan ugyanis egyforma jelszót használnak például a levelezésükhöz és az internetbankhoz is.