Újfajta SIM-kártyát és hajlított kijelzőt várnak az iPhone 5-re

Vágólapra másolva!
Az Apple eredetileg beépített SIM-kártyát használt volna, hogy tovább csökkentse a készülék méretét, de ebbe a szolgáltatók nem mentek bele. A legújabb pletykák szerint pedig az is elképzelhető, hogy íves kijelzője lesz a telefonnak.
Vágólapra másolva!

Annak érdekében, hogy a következő iPhone még vékonyabb lehessen, az Apple egy kisebb SIM-kárta kialakításán dolgozik a mobilszolgáltatókkal közösen - derült ki az Orange vezérigazgatója, Stephane Richard által az All Things Digital online IT-hírportálnak adott interjújából. A telefongyártótól tavaly kiszivárgott hírek szerint a cég teljes egészében elhagyta volna a külön behelyezendő SIM-kártyát, és egy e-SIM nevű, beépített kártyával oldotta volna meg az ügyfél azonosítását.

Üvegvágókról pletykálnak Tajvanon

Ezt a megoldást azonban a mobilszolgáltatók, főleg az európaiak, nem találták elég biztonságosnak. "Mindannyian azt mondtuk nekik, hogy ez rossz ötlet, mivel a SIM-kártyának kritikus szerepe van a biztonság és az ügyfél azonosítása terén" - nyilatkozta Richard, aki azt is elmondta, hogy most közösen dolgoznak az Apple-lel egy újfajta, az iPhone 4-ben alkalmazott microSIM-nél is kisebb szabvány kialakításán.

Amellett, hogy a kisebb kártyának köszönhetően az új iPhone vékonyabb és könnyebb lesz az elődjénél, a tajvani Digitimes azt is tudni véli, hogy a készülék hajlított kijelzőt kaphat. Az informatikai portál hétfőn írta meg névtelen forrásokra hivatkozva azt, hogy az Apple 2-300 speciális üvegvágó gépet vásárolt, amelyeket a hajlított előlapok gyártásánál használnak majd. Bár a készülékeket az Apple beszállítói gyártják, de azoknak túl nagy befektetést jelentett volna a gépek megvásárlása, amelyeket jelenleg távol-keleti üzemekben tárolnak.

A cég most éppen azon dolgozik a kiválasztott beszállítókkal, hogyan tudnak majd megfelelő mennyiségű érintős panelt, burkolóanyagot, illetve üveget előállítani a készülékekhez, noha azt még nem lehet tudni, mikor kezdődik az iPhone 5 tömeggyártása - írja a portál. Hajlított kijelzővel a Samsung jelentette meg tavaly saját androidos csúcsmodelljét, a Nexus S-t, és a Dell is bemutatott egy ilyen Windows Phone 7-es modellt. A megoldás amellett, hogy látványos külsőt kölcsönöz a készülékeknek, a gyártók szerint ergonomikusabbá is teszi azokat.

Kínában már árulják az új tokot

Szintén a kijelzőt érintő újításra enged következtetni az egyik kínai gyártó által forgalmazott új iPhone-tok, amely az Alibaba.com nevű nagykereskedelmi portálra is felkerült. Ez a tok arra enged következtetni, hogy a következő iPhone nagy vonalakban megtartja majd a mostani, lapos designt, de nagyobb lesz a kijelzője, olyannyira, hogy az előlap széléig ér majd, és máshová kerül rajta a fényképezőgép vakuja is.

Az új iPhone-nal kapcsolatos pletykák harmadik verziója az eWeek hetilap online kiadása szerint az, hogy az Apple idén nem tervezi át jelentősen a készüléket, amit egy május közepéről származó elemzői véleményre alapoznak a Jeffries & Co. piackutató cégtől. E szerint az új modell nem iPhone 5, hanem inkább csak iPhone 4S lesz, némi "kozmetikai szintű külső változással", de jobb kamerával, kétmagos A5 processzorral és HSPA+ mobilnetes technológia támogatásával.

Az elemzőcég szerint így az LTE-s, vagyis a következő generációs, szupergyors netkapcsolatot támogató modellek bemutatására nincs esély. A Verizon amerikai mobilszolgáltató vezérigazgatója még áprilisban ejtett el egy arra vonatkozó megjegyzést, hogy az új iPhone már egy, a GSM és a CDMA szabványt egyaránt támogató "világtelefon" lesz - az Apple ugyanis kimondottan az CDMA-hálózattal rendelkező Verizon és más mobilcégek kedvéért készített az iPhone 4-ből egy új változatot.

Késésben van az Apple

Az iPhone 5-öt (vagy legyen bármi is a sorszáma) azért előzi meg a korábbiaknál is jelentősebb várakozás, mert az Apple a szokásos termékfrissítési ciklusához képest némileg késésben van az idei mobiljának bemutatásával. A korábbi modelleket rendszerint az év elején jelentették be, és az év közepéig a boltokba is kerültek, idén viszont még semmi hír nem volt az új készülékről, iPhone-vásárlók újdonságként egyelőre csak az egy évet késett fehér iPhone 4-et vehették kézbe pár héttel ezelőtt.

Bár a mobilszolgáltatóktól és a beszállítóktól kiszivárgott információk az iPad esetében megbízhatónak bizonyultak, az Apple legközelebb júniusban várható hivatalos bejelentésééig nem lehetünk biztosak semmiben. Így csak reménykedni lehet benne, hogy nem a késve piacra dobott fehér iPhone lesz az egyetlen új Apple-telefon idén.