A Google felgyorsítja a bolti fizetést

Vágólapra másolva!
A Google a héten mutatja be új megoldását, ami lehetővé teszi majd, hogy az Android-mobilokat lehessen használni a boltokban bankkártya helyett fizetésre. Az új technológiával néhány másodperc rendezni a számlát, és nincs szükség számlanyomtatásra és aláírásra sem, ezáltal jelentősen csökkentheti a sorban állás idejét.
Vágólapra másolva!

Az NFC-t támogató készülékekkel úgy lehet majd fizetni, hogy a pénztárnál lévő vagy mobil fizetőterminál közelébe kell tartani néhány másodpercig, tehát a tranzakció jóval hamarabb elvégezhető, mint bankkártya használatával. A Wall Street Journal amerikai üzleti lap információi szerint a Google elsőként New Yorkban és San Franciscóban fogja elindítani elektronikus fizetési szolgáltatását, amelyet többek közt a Macy's áruházlánc és a Subway gyorséttermi hálózat üzleteiben lehet majd igénybe venni. Később más amerikai városokban is elérhető lesz a szolgáltatás, az európai bevezetésről azonban egyelőre nincs információ.

A keresőcég a BBC brit közszolgálati médium szerint New Yorkban fogja bemutatni az új szolgáltatást, amely az NFC technológiát (Near Field Communication, közeli mezők kommunikációja) használja. Ez a megoldás egyelőre csak Japánban elterjedt, az Európában és az USA-ban megvásárolható készülékek közül csak néhány, jellemzően drágább modellben található meg, például a Google Nexus S-ben és a Samsung Galaxy S II bizonyos változataiban. Ugyanakkor a Forrester elemzőcég becslései szerint az idén már 40-50 millió NFC-s mobilkészülék talál majd gazdára.

A legtöbb mobil támogatni fogja

Bár az Apple hivatalosan nem jelentette be, iparági pletykák szerint az iPhone 5-be ugyancsak beépíti majd a technológiát, de a Microsoft is ezt tervezi a Windows Phone szoftverét használó készülékekkel. A Google új etalon készüléke már jelenleg is támogatja a megoldást, amelyet a jövő évi londoni olimpia helyszínén is lehet majd fizetésre használni. A Gartner piacelemző cég azt jósolja, hogy 2014-re már évi 245 milliárd dolláros forgalmat bonyolítanak majd le világszerte az NFC-n alapuló fizetési rendszerek.