A világ legdrágább telefonja egy iPhone

Vágólapra másolva!
Vörösarany készülékház, meteoracél hátlap, több száz éves fából származó lapok, maroknyi gyémánt, egyedi dizájn és svájci órák. Minden dísz és egzotikum ellenére a világ legdrágább telefonját az Apple gyártotta.
Vágólapra másolva!

Olcsó játéknak tűnhet a Nokia tegnap bejelentett aranyozott okostelefonja az igazi luxuskategóriás mobilok mellett. A több millió forintos készülékeket svájci órákkal, gyémántok százaival, arannyal és ötvözeteivel díszítik a dizájnerek. Kicsit a szégyenükre is válik az egyedi tervezésű csodáknak, hogy a világ legdrágább telefonja jelenleg egy tuningolt iPhone 4-es.

Kézzel készült Nokiák Angliából

A Nokia tulajdonában van a legpatinásabb, tíz évnyi történetre visszatekintő luxusmobilgyártó, a Vertu. A finnesen csengő név egy kis brit céget rejt, amely nemesfémekből és egyéb drága anyagokból készít Nokia-alapú telefonokat. A cég csúcsmobiljai kinézetre leginkább a teljes billentyűzettel rendelkező BlackBerryt idézik, ám vannak hagyományos vonalvezetésű darabok is. Az anyagválasztásra a kisebb Vertuknél sem lehet panasz: zafírgombok, finom bőr hátlap, kerámia- és nemesfém keretek.

Forrás: [origo]
Felületesen nézve alig különbözik egy BlackBerrytől a Vertu

A Vertu telefonoknak nem csak az anyaga és az összeszerelési minősége különleges. Minden mobilhoz jár egyévnyi Vertu Concierge inasszolgálat is. A telefon oldalán elhelyzett gombot lenyomva a telefon összekapcsolja tulajdonosát a cég alkalmazásában álló életstílus-menedzserekkel, akik tanácsot tudnak adni a telefonálónak étteremválasztásban, szállásfoglalásban vagy utazási ügyekben. Az exkluzivitást a telefonok ára is tükrözi: egy-másfél millió forintot kell kifizetnie annak, aki kézműves minőségű mobilt akar.

Telefon meteoracélból

Nem csak nemesfémből lehet drága luxuskészüléket készíteni. A felismerés a kanadai Mobiado telefongyártónál született meg, és piacra dobták Grand 350 nevű meteoracélból készült mobiljukat. A minimalista formatervű, szögletes készülék teljes billentyűzetet, a Pioneer űrszondát idéző hátlapot, és az összes létező kommunikációs szabványt támogató elektronikát tartalmaz. A Pioneerből csupán 37 darab készült, amelyeket bőven egymillió forint feletti áron értékesítettek.

Forrás: [origo]
Szögletes, minimalista és nagyon drága a Mobiado Pioneer

A cég korábban is kísérletezett különleges anyagokkal, hozzájuk fűződik az első, egzotikus fából készült mobil, az első, zafírból készült telefon és az első, mechanikus órát tartalmazó készülék is. Az izgalmas anyagválasztás mellett a technikára is figyelnek a mobiadósok, a luxusmárkák közül először készítettek 3G-s készüléket.

A Mobiadónak vannak olcsóbb, ám kevéssé funkciógazdag készülékei is. A csupán EDGE hálózatot használó, netezésre nem használható 712-es széria egyes darabjait már félmillió forintért meg lehet venni.

Svájci óra, lehetőleg több darab

Nem csak 3G-vel, HSDPA-kapcsolattal és kristálytiszta hanggal lehet csúcstechnológiát csempészni a telefonokba. A svájci luxusmárkák rendszeresen raknak hosszú járástartalékú, automata órákat is a mobiljaikba. A legkülönlegesebben a genfi Goldvish cég Revolution nevű, lecsatolható kronométerrel érkező mobilja fest. A multimédiás távirányítóra hajazó mobil oldalát és számbillentyűzetét drágakövek borítják, alján pedig egy nagy számlapos Frederic Jouvenot időmérő található.

Forrás: [origo]
Lecsatlakoztatható az óra a Goldvish aljáról

A cég a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült Le million nevű, összessen száz példányban létező készülékével, amely 2006-ban a világ legdrágább telefonja lett. A fehéraranyból készült házat gyémántokkal rakták ki, hogy elérjék az egymillió eurós árat. A telefon első példányát egy orosz üzletember vásárolta meg.

Forrás: Gresso
Ha valamit, akkor az időt mindig tudja egy Gresso tulajdonosa

A telefon órákkal felszerelését a Gresso nevű luxusmárka vitte tökélyre. Sokat utazó üzletembereknek, több piacon kereskedő tőzsdebáróknak szánt Luxor World Time készülékük hátlapján hat svájci óra mutatja a világ öt üzleti központjának és a felhasználó időzónájának pontos idejét. Az órákon túl nem rejt meglepetéseket a nyolcezer dolláros készülék belseje: csupán EDGE hálózaton tud kommunikálni, kijelzője pedig zavaróan kis felbontású.

iPhone aranyból és gyémántból

A teljesen egyedi tervezésű telefonok mellett szegényesen mutat az iPhone, ám a tuningolt készülékek ára a luxuskategóriába emeli az Apple telefonját. A hagyományos kütyüket nemesfémekkel és kövekkel tuningoló Stuart Hughes azonban készített olyan iPhone 4-est, amely nyolcmillió dollárba került. A felvágósabb kaliforniai palota árát érő készülék hátlapja és széle az arany és réz ötvözésével készülő vörösaranyból készült, a szélén pedig ötszáz darab gyémánt található. Az előlapon arany helyett platina található, a home gomb pedig egy nagy gyémánt. Ennyi nemesfém és drágakő után pedig már nem is meglepő, hogy a készülék csomagolása is extra, a telefon nubukkal bélelt gránitládában érkezik.

Forrás: [origo]
Az összes iPhone-ból készített már luxusverziót Hughes

Hughes nem csak az Apple készülékeit szereti tuningolni. A Nokia csúcsmodelljeire, a dán Bang@Olufsen telefonjaira és a BlackBerrykre is vannak ötletei. Egyedül az marad hoppon, aki gyémántokkal vagy fehérarannyal díszített androidos készüléket szeretne.

A luxusversenynek csak a pillanatnyi állását ismerjük. Biztos, hogy a Vertu angliai irodájában újabb alapanyagokon, elegánsabb dizájnon dolgoznak a tervezők, és az is, hogy Genfben ékszerészek azzal vannak elfoglalva, hogy még több gyémántot zsúfoljanak egy lelkében a középkategóriás Nokiáknál is butább készülékre. Vevőben sem lesz hiány, mindegyik márka ügyel arra, hogy oroszul és kínaiul beszéljen a honlapjuk, a két ország üzletemberei ugyanis szeretik, ha vagyonukat és sikerüket a telefonjuk is tükrözi.