Emulátorokat törölt szoftverboltjából a Google

Vágólapra másolva!
Rendet vágott a Google az Android Marketből letölthető retrojátékos emulátorok között. A régi játékokra vágyó felhasználók trükközésre kényszerülnek a jövőben.
Vágólapra másolva!

Nem az Android a legjobb platform annak, aki régi Gameboy, Nintendo 64, Nintendo Entertainment System vagy SuperNintendo játékokat játszana a telefonján. Egy Mario Kartot vagy Donkey Kongot egy okostelefonon is kényelmesen lehetne futtatni, a Google mégis eltávolította az Android Marketből a régi játékok elindításához szükséges emulátorok nagy részét.

A Snesoid, Ataroid, Gameboid emulátorokról ismert Yong Zhangnak nem csak hat szoftverét törölték az alkalmazásboltból, de fejlesztői jogosultságát is megszüntették. A fejlesztő azt mondta az Engadget kütyüblognak, hogy semmilyen figyelmeztetést nem kapott korábban a Google-tól. Az emulátorokból származó bevételekből élő fejlesztő a SlideME alternatív szoftverboltba töltötte fel programjait.

Az Android Marketből korábban is töröltek emulátorokat. A régi Playstation-játékokkal megtölthető Experia Play játékos telefon megjelenése előtt a PSX4Droid tűnt el a szoftverboltból. A jelenlegi törlésre valószínűleg a játékokat készítő - és korábban konzolokat is gyártó - SEGA panasza után került sor.

Az emulátorokon nem nehéz fogást találni: a használatukhoz olyan ROM-fájlok szükségesek, amelyeket régi játékkazettákról lehet speciális hardverrel lementeni. A felhasználók többsége a saját kazettáinak archiválása helyett az internetről szerzi be a fájlokat. Emiatt az emulátorokat csak akkor szokták beeengedni a szoftverboltok, például az App Store, ha a hozzájuk járó ROM-ok jogi helyzete is tisztázott.