Készül az sms elleni támadásra az Apple és a Google

Vágólapra másolva!
Az Apple ősszel megjelenő iPhone-szoftverébe már saját üzenőszolgáltatást épített és lapértesülések szerint a Google is hasonlóra készül. Az okostelefonokról már ugyanolyan egyszerűen lehet e-mailt küldeni, mint sms-t, a rövid szöveges üzeneteknek ezzel komoly kihívójuk tűnt fel. A szolgáltatás ettől nem fog eltűnni, hiszen jelenleg sms-sel lehet a legegyszerűbben és legbiztosabban üzenetet küldeni és fogadni.
Vágólapra másolva!

Az Apple a hónap elején mutatta be az iPhone és az iPad lelkét is képező szoftvere, az iOS ősszel megjelenő ötös verzióját. Ebben debütál elsőként az iMessage nevű szolgáltatás, egy olyan üzenetküldő felület, amely egyesíti egy chat és az e-mailezés előnyeit. Bár a programmal csak az Apple hordozható eszközeit használók tudnak egymással kommunikálni, részben képes kiváltani az sms-t, mert rajta keresztül ugyanúgy azonnal megérkezik az üzenet, és a telefon is ugyanúgy jelzi azt, mint egy szöveges üzenetet, továbbá arról is lehet értesítést kérni, hogy a címzett megkapta-e az üzenetet. A szolgáltatás az adathálózaton használ el néhány bájtot, így sokkal olcsóbb, mint a jelenleg legelterjedtebb, darabáron mért üzenetküldési forma.

Csak akkor küld sms-t, ha nincs olcsóbb megoldás

Az iMessage esetében ráadásul nincs százhatvan karakteres szövegkorlát, továbbítható kép, videó vagy akár az aktuális tartózkodási hely is, és általános használat mellett csekély mobilinternetes forgalmat generál. Az iMessage alapesetben mobilinternetes kapcsolaton vagy wifin keresztül működik, ha viszont semmilyen netkapcsolat nem áll rendelkezésre, ez a program is a régi jó sms-t, vagy képek esetében az MMS-t használja átviteli platformként.

Kis Gergely, a GKIeNet elemzőcég ügyvezetője szerint az új üzenetküldési technológiák széles körű elterjedésére itthon még éveket kell várni. Az sms-t gyakorlatilag mindenki ismeri, és az ismerősökkel való üzengetés mellett például banki azonosításra vagy vásárlásra is lehet használni, mivel a hívószám egyértelműen azonosítja a felhasználókat. Bár az okostelefonok száma Magyarországon is dinamikusan emelkedik, a statisztikák szerint a magyar mobilozók legalább ötven százaléka egyelőre nem akarja ilyen készülékre váltani meglévő mobilját, a kritikus tömeget tehát ezek a szolgáltatások a közeli jövőben nem fogják elérni. Itthon becslések szerint nagyjából kétszázezer darab iPhone van használatban, így ha az Apple be is indítja saját üzenőszolgáltatását, az legfeljebb a felnőtt lakosság három százalékát fogja érinteni, azaz önmagában nem hoz áttörést.

A Google is leváltaná az sms-t

A Wall Street Journal amerikai üzleti lap ugyanakkor belső forrásokból úgy értesült, hogy az Android mobilszoftvert fejlesztő Google is hasonló, az sms-t kiváltó, de állandó netkapcsolatot nem igénylő üzenetküldő szolgáltatás kifejlesztésén dolgozik.

A legelső ilyen megoldást az itthon kevésbé elterjedt, kimondottan a levelezés folyamatos elérését biztosító Blackberry okostelefonokat gyártó cég fejlesztett ki. Mostanra azonban az ismertebb levelezőszolgáltatások, például a Gmail használatát lehetővé tevő okostelefonok is támogatják a "push" funkciót, vagyis rögtön jelzik, ha levél érkezik, és ehhez nem kell folyamatosan ellenőrizniük az adott postafiókot, így nem merítik le feleslegesen az akkumulátort és csak minimális netforgalmat generálnak.

A VentureBeat online üzleti magazin szerint mobilinternetet használó üzenőszolgáltatások beindításával milliárdokat vehet ki a mobilszolgáltatók zsebéből. Az sms-szolgáltatást ugyanis sokkal nagyobb haszonkulccsal tudják működtetni a szolgáltatók világszerte, mint a mobilinternetet.

Forrás: AFP
Olcsón lehet e-mailezni mobilon, de nem tudni, a másik fél is látja-e az üzenetet a telefonján

A holland KPN távközlési cég elnök-vezérigazgatója a társaság pénzügyi eredményeinek ismertetésekor úgy nyilatkozott, hogy a fiatalok körében már egyáltalán nem menő dolog sms-ezni: a korcsoportnak szánt díjcsomagok előfizetőinél 8 százalékos csökkenést tapasztalnak a hálózatukból kimenő sms-ek számában tavalyhoz képest - pedig a fiatal mobilozók elsősorban az írott kommunikációt - chat, sms, e-mail - részesítik előnyben a hívással szemben. A kieső bevételek miatt ez a cég valószínűleg a mobilinternetes szolgáltatásait teszi majd drágábbá az érintett díjcsomagokban - írja a Wall Street Journal.

"Nem mindenki kütyübolond"

Eltérő véleményen van a német Deutsche Telekom elnök-vezérigazgatója, René Obermann, aki egy elemzőknek tartott sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy szerinte az sms továbbra is a mobilkommunikáció egyik alapköve marad. Obermann szerint "nem mindenki kütyübolond, és nem mindenki akarja használni az olyan új okostelefonos alkalmazásokat, mint amilyen például a WhatsApp Messenger." Ez utóbbi egy multiplatformos, iPhone-hoz, Androidhoz, Blackberry-hez és Nokia-telefonokhoz elérhető üzenetküldő szoftver. A Deutsche Telekom vezetője még azt is megkockáztatta, hogy az sms-használat egy kicsit még növekedni is fog az elkövetkezendő időben.

Itthon nincs nyilvánosan elérhető statisztika az sms-ek forgalmáról, ezért a hazai operátorokat kérdeztük meg a rövid szöveges üzenetek népszerűségének alakulásáról. Míg a Vodafone-nál minimális csökkenést tapasztalnak a teljes sms-forgalomban, a T-Mobile Magyarországnál és a Telenornál egyedül a nagyobb ünnepek alatt érzékelnek visszaesést. Ez utóbbi jelenség hátterében valószínűleg az áll, hogy egyre többen küldik el jókívánságaikat közösségi oldalakon ismerőseiknek a korábban favoritnak számító sms használata helyett. Mindhárom vállalatnál úgy gondolják, hogy nem egyetlen alternatíva lesz az sms-nek, hanem az emberek több platformot egyszerre használnak majd helyette: lesz, akinek e-mailt írnak, másokkal chatelni fognak, egyes ismerősökkel pedig közösségi oldalakon folytatnak eszmecserét.