Vágólapra másolva!
A HTC viszonylag szolid áron elvihető chatelős mobilja uniszex modell, de fehér gépháza kissé csajossá teszi. Bár képernyője elég kicsi, teljes billlentyűzet és külön Facebook-gomb szolgálja rajta az ismerősökkel való online kapcsolattartást. De vajon a mindennapi használat során is beválik?
Vágólapra másolva!

A főként androidos mobiljairól ismert tajvani gyártó még az év eleji Mobil Világkongresszuson jelentett be két Facebook-mobilt, a valamelyest drágább Salsát és az olcsóbb ChaChát: a két mobil belseje nagyjából azonos, de az egy előbbi egy érintőképernyős készüléket takar, az utóbbit pedig a Blackberrykhez hasonlóan teljes fizikai billentyűzettel adják. Mindkét modell viszonylag olcsó, a ChaChát kártyafüggetlenül, hűségszerződéssel 80 ezer forintért lehet megvenni, egy vagy két év hűséggel azonban a szolgáltatóknál jóval olcsóbb lesz, nagyjából a Motorola Defy-jal azonos kategóriában versenyez a nem túl drága, de nem is fapados okostelefonra vágyók kegyeiért.

Méretei kedvezőek, emellett a telefon nem is túl nehéz, és jól össze van rakva, egyedül az akkumulátort fedő műanyaglap lecsúsztatása ér fel egy inkvizícióval: ez valószínűleg a legtöbb embernek nem sikerülhet sem elsőre, sem másodikra, mert a YouTube-on egy olyan videót is találtunk, amin valaki elmagyarázza, hogyan kell leszedni a ChaCha hátlapját a SIM-kártya behelyezéséhez.

Fotó: Vorigin Dóra [origo]

Mitől Facebook-mobil?

A ChaCha billentyűzete alatt egy kis kék Facebook-ikonos gomb is megtalálható, ez mindössze arra jó, hogy ha lenyomjuk, akkor betöltődik az az ablak, amelyen státuszfrissítéseket küldhetünk a közösségi oldalra, vagy a kamerával rögzített fotót automatikusan közzétehetjük azon. Ezen kívül, ha a telefonon beállítottuk azt, hogy automatikusan töltse le a Facebookról az új bejegyzéseket, ezt a kis gombot villogtatja meg a készülék akkor is, ha az oldalon üzenetet vagy kommentet kapunk.

Komoly hiányosság, hogy az ismerősök frissítéseit erre a gombra bökve nem is lehet elérni, azokat a főképernyőn lévő gadgetben láthatjuk, az ugyanis betölti a ChaChán lévő saját, a HTC által fejlesztett Facebook-kliensprogramot.

Kicsi képernyő, ékezetmentes gombok

Az érintőképernyő elég jól használható, ám csodát nem szabad várni tőle, hiszen a nagyon kicsi, mindössze 2,6 colos (6,6 centiméteres) átlójú érintőkijelzőre egyszerre nem sok minden fér el: férfikézzel elég könnyű rajta mellékattintani, és már egy kisebb szöveg olvasásakor is folyamatosan görgetni kell a képernyőt. Persze van, akit ez sem zavar, hiszen a közelmúlt egyik slágerkészülékét, a Sony Ericsson X10 Mini Prót még ennél is kisebb LCD-vel szerelték fel. Bár az általunk tesztelt fehér-ezüst színű ChaCha elég nőies, a készülék hamarosan feketében is megvásárolható lesz, így uniszex modellként érdemes tekinteni rá.

Fotó: Vorigin Dóra [origo]
A tesztkészüléken cirill karakterek is voltak, a bolti változatról ezek hiányoznak

A HTC ChaCha legfontosabb kényelmi extrája, hogy teljes billentyűzettel rendelkezik, azaz nem kell virtuális gombokat tapogatni használatakor. A szövegbevitel valóban nagyon kényelmes a valódi gombokon, az ékezetes karaktereket viszont csak úgy lehet bevinni, ha lenyomva tartjuk az adott magánhangzót, majd a felnyíló felületen a nyílgombokkal kiválasztjuk a megfelelő betűt, ami roppantul lassítja az ékezetes szövegbevitelt.

Átlagos célra elég gyors

Az itthon kapható legolcsóbb androidos "néptelefonban" a ZTE Blade-ben 600 megahertzes processzor dolgozik, míg a legújabb típusok már egy, vagy másfél gigahertzes frekvencián működnek. Ezekhez viszonylítva a ChaCha esetében az arany középutat választotta a gyártó: a billentyűs mobilban 800 megahertzes processzor működik, akárcsak a szintén középkategóriás Motorola Defy-ban.

Ez a lapka annyival nagyobb teljesítményű, hogy a tulajdonos ne érezze folyamatosan azt, hogy elérte készüléke korlátait, de időnként ez a telefon is le tud lassulni, érezhető rajta, hogy nem a legújabb kétmagos lapka dolgozik benne. Ennek ellenére a ChaCha sebességet egy átlagos felhasználó számára elegendőnek találtuk, a játékok és a Sygic navigációs szoftver is gond nélkül futott rajta. Webezni is lehet a készüléken, a 2.3-as Android szoftvernek köszönhetően pedig a Flashben készült tartalmak is megjelennek az oldalon - de a túlságosan kis képernyő miatt még híreket olvasni sem túl kényelmes rajta, a tipikus mobilos szoftvereket és oldalakat ugyanis nem ilyen arányú és felbontású LCD-kre tervezték.

Fotó: Vorigin Dóra [origo]

A rendszerben kapásból érdemes kikapcsolni a képernyő automatikus elforgatását, a ChaCha képernyőjét ugyanis garantáltan nem fogjuk sohasem álló módban használni, hiszen lehetetlen lenne oldalvást gépelni a tasztatúrán. Meglepetést okozott viszont a beépített 5 megapixeles digitális kamera, amely meglepően jó minőségű fotókat készít, és van ledes villanója is. Videóból azonban csak SD-felbontásút tud felvenni.

Imádnánk, ha nem merülne le

Az egyetlen nagyobb dolog, ami miatt haragudtunk a tesztelésre kapott HTC ChaChára, az a túlságosan kurta akkuidő volt, ami azért is fájdalmas, mert az okosmobilok legtöbbet fogyasztó alkatrésze, a képernyő itt a szokásosnál sokkal kisebb. Ennek ellenére a szokásosnál gyorsabban kezdenek el fogyni a csíkok a töltöttséget jelző elem ikonjából. A kétszer ekkora képernyővel szerelt, hasonló árú Motorola Defy-t intenzívebb használat mellett is nagyjából 40-50 százalékos töltöttséggel dugtuk a töltőre esténként, ugyanennyi idő alatt azonban a ChaChában már csak 20-25 százaléknyi szufla maradt, hiába kapcsoltunk le minden mellőzhető internetes szolgáltatást. Bár átlagos használat mellett egy napot így is ki lehet húzni vele egy töltéssel, ha befut egy hosszabb, váratlan hívás, könnyen lehet, hogy a lemerülést jelző piros led villogása fogadja majd a tulajdonost mielőtt hazaérne.

Fotó: Vorigin Dóra [origo]

Viszonylag kedvező ára miatt a HTC ChaChát tökéletes telefonnak tartanánk, ha jobban bírná a strapát az akkumulátora, így azonban csak egy micro-USB töltőkábellel a táskában mernénk nekivágni vele a napnak. Kis képernyője nem multimédiás felhasználásra való, de ha valaki csak e-mailen és Facebookon szeretne üzeneteket váltani ismerőseivel, annak jó választás lehet, akinek ez nem elég, az jobban járhat egy nagy érintőképernyős okostelefonnal.