Xperia Play: a második szög a kézikonzolok koporsójába

Vágólapra másolva!
A Sony Ericsson megalkotott egy nehéz, vaskos, mégis szerethető okostelefont. A videojátékok szerelmeseinek tervezett Xperia Play-en nem csak az Angry Birds fut, a profin kinéző 3D-s játékokkal is boldogul.
Vágólapra másolva!

Az Angry Birds és a többi mobilos sikerjáték vihette rá a Sony Ericssont, hogy megpróbálkozzon egy videojátékok használatára tervezett okostelefonnal. Az anyacégnek több mint tíz évre visszatekintő játékdivíziója van, amelyhez számtalan legendás cím kötődik. A Playstation névvel pedig majdnem mindent el lehet adni. A Sony Ericsson tervezői olyan helyzetből indultak, ahonnan nem lehet veszíteni. A keresztségben az Xperia Play nevet kapó okostelefont az különbözteti meg a többi, játékra is alkalmas készüléktől, hogy fizikai irányítógombokat kapott. Ahol más szétcsúsztatható készülékeken a teljes billentyűzet található, ott az Play-en a a Playstation játékgépeket idéző irányító van.

A Play kísérlet arra, hogy a dicső múltra visszatekintő hordozható játékgépekből megőrizzen valamit az okostelefonok korában. Az elmúlt ősszel 3D-s kijelzővel bővült Nintendo DS konzolja, a sikertelen megújulási kísérletekbe bonyolódó Sony Playstation Portable jövője nem tűnik fényesnek. Az iPhone megtanította a felhasználókat arra, hogy bárhol vásárolhatnak játékot, egy-egy cím csupán pár dollárjukba kerül, és a játékhoz nincs szükségük plusz egy kütyüre.

Fotó: Mudra László [origo]
A komolyabb játékok irányítása is megoldható ennyi gombbal

Az összehasonlításból még akkor is a régi kézikonzolok kerülnek ki vesztesen, ha figyelembe vesszük, hogy sokkal bonyolultabb, hosszabb játékok születtek rájuk. A vásárlók többsége nem gamer, csak el szeretné ütni valahogy az időt a buszon. A Sony-Ericsson készüléke képes lehet arra, hogy konzolos slágerjátékokat mentsen át az okostelefonokra. Elképzelhető, hogy a távoli jövőben akár Super Mariót is telepíthetünk a mobilunkra.

Profi tervezők munkáját dicséri

175 grammos súlyával az Xperia Play nehéz telefonnak számít. Nem feledkezünk el róla, ha zsebre vágtuk, nem hadonászunk vele, ha a kezünkben tartjuk. A súllyal szilárdság is jár, a Play puszán a fogása alapján is megbízhatónak tűnik, lekerekített hátlapja kellemesen simul a tenyérbe.

A készülék ergonómiája kinyitva is remek, látszik, hogy a Sonynak van tapasztalata a videojáték-irányítók tervezésében. A Playstation kontrollereket idéző irányító felületen négy iránygomb, négy akciógomb és az analóg karokat utánzó érintőfelület kapott helyet. Még a mutatóujjal megnyomható tűzgombok is megvannak a készülék szélén.

Fotó: Mudra László [origo]
Jól megtanulta a Sony, hogy kell játékgépet tervezni

Az okostelefon belsejében sem a szokásos hardvert találjuk. Az egygigahertzes Snapdragon-processzor mellett helyet kapott az alaplapon egy Adreno 205 grafikus gyorsító is. A két processzor együttes teljesítménye teszi lehetővé, hogy a régebbi konzolokat idéző videojátékok is elinduljanak az Android 2.3 Gingerbread-verzióját futtató telefonon.

Hetekig kitart egy ezerforintos mobiljáték

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki játékokat szeretne vásárolni a Playstation-telefonra. A mobilos programoknál megszokott pár száz forint helyett akár egy ezresbe is belekerülnek az újabb programok. A pénzünkért cserébe olyan játékokat kapunk, amelyek messze meghaladják az Angry Birds vagy a Cut the rope grafikai szintjét.

A Sony Ericsson kitett magáért, hat játékot mellékeltek a telefonhoz. A verekedős programokat kedvelők a Bruce Lee Dragon Warriorral játszhatnak, az autósokra az Asphalt 6 vár, sportjátékként a Fifa 10 került fel a gépre. A fiúsabb címek mellett megtalálható a mobilon a Sims 3 virtuális babaháza és a gyerekeknek szánt, ugrándozós Crash Bandicoot is. A videojátékok sorát a repülős Star Battalion és az örök klasszikus Tetris zárja.

Fotó: Mudra László [origo]
A nagy akku és a nyomógombok miatt az Xperia Play vaskos és nehéz

A Playstation-játékok egyetlen hátulütője az óriási méret. A 3-500 megabájtos programokat csak wifikapcsolattal tölthetjük le, és még így is hosszú tízperceket kell várni a játék megkezdése előtt. A telepítés két részből áll: az első fele viszonylag gyorsan lezajlik, viszont ekkor még nem tudjuk elindítani a játékot. Meg kell várni, míg az összes adatot letölti a telefon.

Verdikt: ez a jövő prototípusa

A videojátékos telefon-kategória első készüléke, az Xperia Play messze nem tökéletes telefon. Ilyen kategóriateremtésre talán csak az Apple képes, és visszatekintve tudjuk, az első iPhone sem volt mentes a hibáktól. Azt azonban már ez a készülék is bizonyította, hogy a Playstaion-telefon jó ötlet. Sorbanállás vagy várakozás közben ugyanúgy lehet vele játszani, mint egy Nintendo DS-sel, ám nem kell újabb kütyüt magunkkal cipelni. A fizikai irányítógombok pedig lehetővé teszik, hogy a bonyolultabb, rendszeres játékosokat megcélzó címek is megjelenjenek mobilra.

A százezer forint körüli összegért hazavihető Play egyelőre csak azoknak szól, akik visszasírják régi Playstation 1-re vagy 2-re kiadott játékaikat, ők viszont értékelni fogják a Sony Ericsson bumfordi, de szerethető mobilját.