Elhagyja a PC piacot a Hewlett-Packard

hp touchpad
Vágólapra másolva!
Lemond az okostelefon, a táblagép és a PC piacról a HP. WebOS-t futtató készülékeit kivonja a piacról a gyártó, a PC-s üzletágát pedig megpróbálja eladni, vagy külön céggé alakítani.
Vágólapra másolva!

Ha létezik elátkozott szoftver, akkor a Palm által kifejlesztett webOS mobil operációs rendszer az. Az egyik legszebbre megcsinált, legvonzóbban kinéző okostelefon rendszer először a kifejlesztőjét vitte sírba, a Palmot 2010 tavaszán vásárolta fel 1,2 milliárd dollárért a HP. A szoftver a HP-nek sem hozott szerencsét: hiába folytatta a Palm által tervezett okostelefonok gyártását, hiába hozott ki egy webOS-t futtató tabletet, a vásárlók inkább androidos készülékeket és iPadeket vásároltak.

Pár napja még csak azon töprengett az informatikai sajtó, hogy a HP hogyan tudja majd kommunikálni a tabletjének kiábrándító eladásait. A webOS-es termékek gyártásának megszüntetése azonban meglepetésként érte a szakmát. A HP bejelentése szerint a kütyük forgalmazása a negyedik negyedévvel ér véget. Azt egyelőre nem tudni, hogy a hamarosan véget érő pénzügyi negyedévre vagy a naptári évre gondoltak-e. Valószínű, hogy az utóbbi határidőt célozza meg a HP, mert így még túl tudnak adni a pár napja kiadott Pre 3 okostelefonból meglevő raktárkészleteken.

Féltucat készülék tűnik el a piacról

A webOS eszközök gyártásának végével a mobilpiac érdekes színfoltjai tűnnek el. A Palm által kifejlesztett és a HP által tovább tuningolt, marokkő alakú Pre mobilok mellet a teljes billentyűzettel és 4G-s chippel felszerelt HP Veer sem lesz kapható a jövőben.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Nem kellett az embereknek a HP Touchpad

A Touchpad táblagépeket eddig is csak komoly leárazásokkal tudták eladni. A kütyü különböző verziói júliusi bejelentésük óta átlagosan száz dollárt veszítettek árukból, és még így sem számítanak vonzó vételnek. A HP dolgozott a Touchpad továbbfejlesztett, 4G-s hálózatokat is támogató, valamint erősebb processzorral szerelt modelljein, ám ezek várhatóan már nem kerülnek a boltokba.

Talán a Samsung használni fogja még

"Nem hátrálunk ki a webOS mögül" - mondta a This Is My Next technológiai lap forrásai szerint Stephen DeWitt, a mobil operációs rendszerért felelős igazgatóhelyettes a HP egy meetingjén. A cég a következő két hétben próbálja meg kitalálni, hogy mi legyen a mobilplatform sorsa. Az egészen biztos, hogy a készülékek gyártása megszűnik, ám a szoftver fejlesztése és licencelése még folytatódhat. Egyedül az hozza nehéz helyzetbe a webOS-sel megpróbálkozni vágyókat, hogy az operációs rendszer kizárólag a Qualcomm által gyártott chipeken működik.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Olcsón kerülhetnek piacra a Pre raktárkészletei

DeWitt szerint a webOS eddigi kudarcának a nem megfelelő hardverek voltak az okai. Todd Bradley igazgatóhelyettes szerint a cégnek fel kellett hagyni azzal a gyakorlatával, hogy versenyképtelen termékeket kényszerít a piacra. Az még nem világos, hogy a rendszer fejlesztését és a partnerekkel való kapcsolattartást a cég mely osztálya fogja végezni, mert a webOS jelenleg a külön céggé váló Személyi Számítógépek Divízió felelősségi körében található.

A számítógép részleg összepakol

Nem csak az okostelefonokat és táblagépeket tervező részleget tizedeli meg a HP. Leo Apotheker, a cég vezérigazgatója azt is bejelentette, hogy a HP a továbbiakban az ipari termékeire fókuszál. Az asztali gépeket és laptopokat tervező és gyártó Személyi Számítógépek Divíziótól valamilyen módon meg fog szabadulni a HP - vagy külön vállalattá szervezi ki, vagy eladja. A harmadik negyedéves eredményekről szóló tájékoztatón a vezérigazgató összesen nem szánt öt percet a leépítendő divízióra, inkább az üzleti lehetőségekről beszélt. A teljes személyi számítógépes üzletág eladása sem lenne egyedülálló az iparág történetében. Az IBM 2005-ben adta át teljes PC üzletágát a kínai Lenovónak 1,75 milliárd dollárért.

A HP döntése arra is rámutat, hogy az Apple által meghirdetett PC utáni korszak több lehet, mint marketingszlogen. Ha a személyi számítógép piac 18 százalékát birtokló HP úgy dönt, hogy lemond erről a részesedésről, akkor valóban változóban van a világ.