Fél óráig bírja víz alatt az év strapamobilja

Sony Ericsson vizálló telefon
Vágólapra másolva!
Fél óráig bírja beázás nélkül a víz alatt, nem árt meg neki a sár, és a karcoktól sem kell félteni a kijelzőjét. Sportolóknak, bicikliseknek és túrázóknak ajánljuk a Sony Ericsson Xperia Active nevű víz- és porálló okosmobilját.
Vágólapra másolva!

Ha a strapabíróság felől nézzük, akkor az okostelefonok az óvatosan közlekedő, megfontolt, az életüket a kávézó teraszán vagy egy cég tárgyalóiban élő emberek eszköze. Elég csak egyszer szerencsétlenül leejteni a drága készüléket ahhoz, hogy harminc-negyvenezer forintos kijelzőcserére vagy forrasztgatással járó csatlakozócserére szoruljon. A drágább típusok kijelzője ugyan már a szuperkemény, Gorilla márkajelzésű a üvegből készül, ám még mindig ritkák a valóban víz-, por- és ütésálló készülékek. Tavaly ilyenkor jelent meg a Motorola Defy nevű vízálló mobilja, és egy teljes évet kellett várni arra, hogy riválist kapjon a Sony Ericsson Xperia Active strapabíró készüléke formájában.

Sárosan sem csúszik ki a kézből

A Sony Ericsson por- és vízálló mobiljának külseje a régebbi butatelefonokat idézi: háza határozottan vastag, alakja marokkőre emlékeztet. A kijelző kerete alumíniumból van, így nyugodtan rá lehet markolni, nem kell attól félni, hogy összeroppan. A cserélhető hátlap kicsit tapadós hatású, gumiszerű tapintással bír. Ez az anyag jó választás, az Xperia Active még vizesen vagy sárosan sem csúszik ki használója kezéből.

Forrás:Hartl Nagy Tamás [origo]
A bumszli formájú mobil biztosan ül a tenyérben

Az erőt sugárzó bumfordi készülék a látszat ellenére nem ütésálló - bár a Motorola Defy sem az. Mindkét készülék IP67-es minősítéssel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy csatlakozói teljesen el vannak zárva a por elől, és víz alatt is gond nélkül túlél fél órát legfeljebb egyméteres mélységben. Ennél mélyebben azonban a nagyobb nyomás már tönkreteheti, a vízhatlan kivitelnek köszönhetően azonban nyugodtan el lehet mosni a csap alatt. Ütésállóságot igazoló IK-minősítéssel nem rendelkezik a telefon, így a dobálásból elvben nem bír többet, mint a hagyományos okostelefonok. Nagyon félteni azért nem kell a mobilt, az erős hátlap és a karcálló ásványüveggel fedett kijelző gond nélkül túléli a mindennapok megpróbáltatásait.

Forrás:Hartl Nagy Tamás [origo]
A dupla burkolat és a gumidugók tökéletesen védik az elektronikát

A vízhatlanítással jó munkát végeztek a Sony Ericsson mérnökei. A hátlap két vaskos tömített gumidugóban végződik, amelyek a fülhallgató-csatlakozót és a micro-USB portot védik a nedvességtől. A hátlap alatt egy második, gumiszigeteléssel rendelkező hátlap bújik meg, ami szorosan tapad az akkumulátorhoz. A hangszórót plusz membrán, a kamerát ráadás átlátszó műanyag lap takarja. Ha a dugók a helyükön vannak, nem juthat víz a telefon testébe.

Nem csak túlélni tud, okos is

Forrás:Hartl Nagy Tamás [origo]Az épp szétválni készülő Sony Ericsson legnagyobb erőssége az volt, hogy megtanult felületet tervezni a kis képernyős okostelefonokra. Az X10 Mini, utódja az Xperia Mini és az Xperia Active is olyan felhasználói felülettel rendelkezik, amelyen minden pixel tökéletesen ki van használva. Programokat és funkciókat lehet kötni a képernyő négy sarkához, indítólinkekkel lehet telerakni a mobil virtuális asztalait.

A képernyőket a felhasználó kedvére testre szabhatja. Van nyitóoldalra való nagy óra-widget, a lényeges alrendszereket ki- és bekapcsoló gombok, fotóalbum vagy épp időjárás-widget. Az ezeket megjelenítő kijelzőt nem zavarja meg egy kis víz, - a Defy-tól eltérően - nedves ujjat is képes követni a vezérlő elektronikája, így strandolás közben is lehet facebookozni vagy youtube-ozni a mobilon.

A három hüvelyk átmérőjű, 320*480 pixeles felbontású kijelző apró volta egyedül akkor mutatkozik meg, ha valamit be kell gépelni a telefonon. Álló módban csak a butatelefonokról ismert kilencgombos szövegbevitelt támogatja a készülék, így mondjuk a C betű beírásához háromszor kell megnyomni a kettes gombot a virtuális billentyűzeten. Fekvő módban már apró, ám teljes billentyűzet jelenik meg, igaz így meg a begépelt szövegből csak egysornyi látszik.

Villámgyors, de nem izgalmas hardver

Az Xperia Active hardverje nem rejt meglepetéseket: a gépház egy gigahertzes processzort és egy gigabájt memóriát tartalmaz. A memória nagy részét a rendszer használja fel, a telefon gazdája csupán 320 megabájttal gazdálkodhat.

Az Active kamerája 5,1 megapixeles (2592*1944 pixeles képeket készít) felbontásra képes fotózáskor, videóból pedig HD-ready, vagyis 1280x720 pixeleset készít. A fényképezőgép mellett ledes vaku is található, ami egy külön alkalmazással zseblámpaként is használható. A fényforrás ugyan eszi az akkumulátort, ám egy elveszett kulcs vagy kiesett fülbevaló keresésekor óriási segítség lehet.

Jövőálló választás

Az Xperia Active jelenleg az Android 2.3.4-es verzióját futtatja. A rendszer kellően gyors, nem kell várni a programok indulására, nem tapasztalható akadozás a weboldalak vagy a programlisták lapozása közben sem. Az egy gigahertzes processzor még kellően energiatakarékos ahhoz, hogy egy aktív nap során se merüljön le a készülék. Két teljes napot azonban már nem mindig bír ki egy töltéssel az akkumulátor.

Forrás:Hartl Nagy Tamás [origo]
Zavaró lehet a nagyon apró virtuális billentyűzet

A cég 2011 októberében a cég azt is megígérte a hozzá hű vásárlóknak, hogy az év során kiadott telefonok mindegyikét frissíteni fogják az Android legfrissebb, 4.0-s verziójára is

Verdikt: tökéletes strapatelefon, csak drága

Az Xperia Active tökéletesen eltalált telefon. Gond nélkül kibírja a mindennapok gyűrődéseit, nem megy tönkre, ha a kulcscsomóval egyszerre vágjuk zsebre, nem árt meg neki az eső, és sportolás közben is lehet használni. Az extrémsportok kedvelőinek talán még ez a mobil is túlzottan sérülékeny, a városban biciklizőknek, a Margit-szigeten futóknak vagy az országos kéktúrát járóknak azonban ez a tökéletes készülék. A mobil egyetlen szépséghibája az ára, kártyás csomagban nyolcvanezer forintért, kétéves hűséggel és előfizetéssel pedig 65 ezer forintért lehet megvenni.