Bóvlik az ingyenes androidos vírusirtók

Vágólapra másolva!
Az AV-test.org tesztje szerint hajítófát sem érnek az ingyenes androidos víruskereső szoftverek. Még a legjobb kereső is csak a kártevők 32 százalékát leli meg, a többi pedig még ennél is rosszabbul teljesít.
Vágólapra másolva!

Az okostelefonos vírusok kis száma miatt a tesztelők előre összegyűjtött kártevőkkel tesztelték, hogy mennyire figyelnek a víruskeresők a felhasználó által telepített programokra. Tíz olyan androidos programot telepítettek a tesztplatformként használt Galaxy Tab táblagépre, amelyek közismerten vírust tartalmaznak. A víruskeresők pedig változatos módon buktak el a teszten. A legjobban a Zoner nevű program teljesített, amely a tízből nyolc kártevőt megtalált.

A tesztelők olyan szoftvert is találtak, amely csak a telefon fő memóriájába telepített szoftvereket nézte át, nem véve tudomást a memóriakártyán tárolt adatokról. Az itt levő telepítőkészletek ugyan közvetlen veszélyt nem jelentenek a készülékre, ám átvizsgálásuk mégis hasznos. A felmérés legjobb versenyzője, a Zoner antivírus sem találta meg az inaktív, az SD-kártyán tárolt kártevők kétharmadát. A legrosszabbnak azonban azok a védelmi programok bizonyultak, amelyek sem telepítéskor, sem a telefont végigszkennelve nem találtak egyetlen kártevőt sem.

A kutatók szerint csak a mobilon rendelkezésre álló tárhelyet pazarolják az ingyenes androidos vírusirtók. Különösen aggasztónak tartják, hogy míg a Creative Apps nevű cég Antivirus Free nevű, teljesen hatástalan programját milliók telepítették fel, a felmérés legjobbjának bizonyuló Zonert maximum ötvenezren használják. Az igazi biztonságra vágyóknak azonban még a Zoner sem elég jó, nekik az F-secure vagy a Kaspersky mobilos antivírusát ajánlja az AV-test gárdája.