Rájöttek, miért szaggatnak időnként az Android mobilok

Vágólapra másolva!
Még a legdrágább androidos okostelefon felhasználói felülete is beszaggat, pedig az Apple iPhone-jának animációi tökéletesen jelennek meg. A probléma okára egy, a keresőcégnél gyakornokoskodó fejlesztő mutatott rá a Google+-on. 
Vágólapra másolva!

Az Google Androidot fejlesztő csapatnál gyakornokoskodó Andrew Munn a Google+-on közölte elemzését arról, miért reagálnak sokszor lomhán az androidos telefonok a felhasználó érintésére. Munn szerint a legfontosabb különbség az Apple iOS rendszer és az Android között, hogy az előbbin jóval magasabb prioritással fut a grafikus felület. Az iPhone-on történő legtöbb folyamat a háttérbe van szorítva az animációkhoz és az ikonok rajzolásához képest: vagyis nagyon nagy szoftveres problémának kell ahhoz történnie, hogy a görgetés megakadjon az Apple készülékén.

Munn egy egyszerű ellenőrzési módszert is javasol: elég egy bonyolultabb weboldalt, például a Facebookot, betölteni az iPad Safari böngészőjében, és görgetésbe kezdeni, mielőtt bejönne a teljes oldal. Bár a weblap megjelenítése megáll, a görgetés maga végig folyamatos marad. Ezt a viselkedést az iOS operációs rendszer és a hozzá járó eszközök is támogatják, és az appok fejlesztői is fontosnak tartják - tette hozzá a bejegyzéshez az iPhone alkalmazásokat fejlesztő Brent Royal-Gordon. "Nem technikai, hanem kulturális a különbség. Egy jó iOS-es fejlesztő nem ad k egyi programot, amíg az nem fut másodpercenkénti hatvanszori képfrissítéssel és nem kezeli jól az érintést és a görgetést. Az androidos fejlesztők viszont kiadják a programot ezek nélkül is" - véli Royal-Gordon.

Forrás: Apple
Nehéz hibát találni a borsos árú Apple okostelefonokban

Ezzel szemben az androidos eszközökön a felhasználói felület ugyanolyan prioritással rendelkezik, mint a rendszer többi összetevője. Ha a felhasználó görget, kattint, lapozgat, akkor a felületkezelőnek osztoznia kell a többi programmal az erőforrásokon. Az egyenrangúság hátránya, hogy az Android lassabbnak hat használat közben, még akkor is, ha valójában jobb processzort és több memóriát tartalmaz a készülék.

Beépített fékek is rejtőznek az Androidban

Az Androidot lassítják beépített korlátozások is. Munn szerint a nem használt memóriát felszabadító rutinok is képesek visszafogni a rendszert. Hogy ez ne tűnjön fel a felhasználónak, inkább alacsonyabb, másodpercenkénti harminc képes képfrissítéssel rajzolja ki az animációkat az Android az okostelefonok, tabletek képernyőjére.

A programozó szerint a lassúság érzetéhez vezető problémákat radikális változások nélkül is meg lehet oldani, igaz a megváltozott alaprendszerhez újra kell majd írni a független fejlesztőktől származó alkalmazásokat. Az okostelefonok számára kevéssé alkalmas chipket - például a memóriát lomhán kezelő Tegra 2-t - lassan leváltják a jobb lapkák. A szoftveres hibákat pedig az újabb Android verziókban tudja kiküszöbölni a Google. A jelenleg a felhasználóknál levő készülékeket várhatóan ezek a lépések nem fogják felgyorsítani, ám az elképzelhető, hogy a jövőben valódi versenytársa lehet az Android az Apple-féle iOS-nek.