Segítünk átköltöztetni számait az új okostelefonjába

karácsonyi kütyüvásár, iphone, mobiltelefon, okostelefon, karácsonyi vásár
Vágólapra másolva!
Telefonok között váltani sosem egyszerű, különösen, ha a telefonszámokat és névjegyeket is költözteni kell. A feladathoz szerencsére nincs szükség feketemágiára, ingyenes eszközökkel megoldható. Segítünk átmásolni a régi telefonon gyűjtögetett, SIM-kártyára mentett telefonszámokat az új okostelefonra.
Vágólapra másolva!

A számok átmentése akkor a legegyszerűbb, ha a SIM-kártyán található az összes névjegy. Ilyenkor elég a kártyát behelyezni az új telefonba, majd pedig a névjegyek importálását választani a beállítások közül. A legtöbb telefon erre a műveletre rá is kérdez az első bekapcsolás után, így a felhasználónak nem kell keresgélnie a menüben. A módszer egyetlen komoly korlátja, hogy a legtöbb SIM-kártyára csak néhány száz névjegy fér, aki ennél több számot tárol a telefonján, az más megoldás után kell hogy nézzen, hiszen a legtöbb ember már itthon is olyan készüléket használ, amelynek saját memóriája van.

A Bluetooth az első mentsvár

A hagyományos telefonok újabb, 3-4 évnél nem öregebb generációja már többnyire támogatja a Bluetooth adatátvitelt. Ennek használatához a két készüléket először egy kód beírásával össze kell párosítani egymással (ezt a Bluetooth-menüben lehet kezdeményezni), majd ezután lehet fájlokat és névjegyeket küldeni a két készülék között.

Forrás: [origo]
Nyert az ügy, ha a Bluetooth-eszközök között megjelenik a telefon

Míg a butamobilok többsége csak SIM-kártya behelyezésével indul, az okostelefonok offline módban általában enélkül is bekapcsolhatók, így menüjükben barangolva be lehet állítani az adatok Bluetoothon való fogadását, az előfizetőt azonosító kártyát pedig ennek befejeztekor kell csak átrakni az új készülékbe. Az eljárás a telefon és a PC között is működik, így ha a laptopban van Bluetooth-csatoló, arra is el lehet küldeni a teljes telefonkönyvet.

Mindent be a Google-ba!

Az androidos telefonok komoly előnye, hogy könnyen használható, a böngészőből futó címjegyzékszerkesztő is jár hozzájuk. Ez a Gmail-fiókhoz kapcsolódó címlista, amellyel egyszerűen, a felhasználónév és a jelszó megadásával szinkronizálható a telefon. A szolgáltatás képes egy másik Google-fiók címlistájából, CSV-fájlból, az Outlook-levelező névjegyalbumából és az ismertebb levelezőrendszerekből exportált listafájlból dolgozni, valamint olvassa a vCard-névjegyformátumot (.vcf) is, amit például a Nokia készülékei képesek generálni a kontaktlista bejegyzéseiből.

Forrás: [origo]
Egyszerűen importálható és exportálható a Gmail címtára

A telefonról letöltött névjegyalbum rendezgetéséhez célszerű létrehozni egy egyszer használatos Gmail-címet, hogy a korábban elmentett névjegyek közé ne ömlesszük be az új adagot. Az importálás utáni listanézetben lehetőség van a nevek egyesével való kijavítására, a hiányzó adatok pótlására, a szükségtelenné vált számok tömeges törlésére. A megtisztított címlistát exportálás után be lehet tölteni a "mindennapos" Gmail címtára mögé, összeolvasztva a korábban mentett névjegyekkel.

Megszelidítjük a Windows Phone-t

A szoftvergyártók közül a Microsoft adta ki talán a legrészletesebb leírást Windows Phone 7 nevű mobil operációs rendszeréhez a telefonszámok átköltöztetéséhez kapcsolódóan. A leírás a SIM-kártyás költözést tartja a legegyszerűbbnek, ilyenkor csak be kell rakni a kis lapkát a telefonba, rákattintani a People nevű csempére, és a menüben fel is tűnik a névjegyek importálása parancs.

A Windows Phone 7-es mobilok azonban szinkronizálnak a számítási felhővel is, egészen pontosan a Microsoft Live.com szolgáltatásait használják. Így ha a Hotmail levelezőjébe tölti fel a felhasználó a telefonjáról kinyert névjegyalbumot, az automatikusan megjelenik a windowsos telefonon. A levelező a Facebookról, a LinkedIn közösségi oldalról, a PC-n futó Outlook-levelezőből és ami talán a legkényelmesebb, egy Gmail-fiókból tud beolvasni névjegyzéket. Azaz a Gmailen keresztül a Windows-telefont is meg lehet tölteni számokkal.

Forrás: google
Több szolgáltatással hajlandó szinkronizálni az iPhone

A Gmail a kulcs az iPhone meghódításához is. Az Apple mobilos operációs rendszere több szolgáltatással tud szinkronizálni: a cégekre jellemző Microsoft Exchange-levelezővel, az Egyesült Államokban népszerű AOL és Yahoo-szolgáltatásokkal, az Apple saját Mobile Me nevű tárhelyével és Gmaillel. Aki a PC-jéről szeretne névjegyeket másolni a mobilra, annak ez utóbbit ajánljuk. A maceseknek még egyszerűbb a dolguk, ők a géphez kapott Address Book-programmal kezelhetik a névjegyalbumukat.

Az sms kifog a felhasználón

A régi telefonon tárolt adatok közül az sms okozhatja a legtöbb problémát. A szöveges üzeneteket ugyanis egyszerűen le lehet menteni a készülékről, az új mobilra viszont többnyire nem lehet felmásolni azokat. Azok a felhasználók, akik ragaszkodnak a régi üzenetek megőrzéséhez, a PC-jükön archiválhatják azokat. A kliensprogramok jellemzően CSV-be, azaz pontosvesszővel tagolt adatfájlba tudják elmenteni ezeket az adatokat. Microsoft Excel vagy Google Dokumentumok segítségével azonban a CSV-t egyszerűen át lehet formázni olvasható, archiválásra kész fájllá.

Bármennyire gördülékeny tud is lenni, a hagyományos telefonról okostelefonra költözködés nem kellemes élmény. Nagy táblázatokkal kell küzdeni, összegabalyodó kereszt- és vezetékneveket kell sorba rakni. Az egyetlen, ami talán elviselhetővé teszi ezt a munkát, az a tudat, hogy csak egyszer kell megcsinálni. Különböző típusú okostelefonok, mobileszközök között már egyszerű költözni. Jó hír, hogy csak egyszer kell elhagyni valahogy a szövegformátumok és adatkábelek vadnyugatát, ami a hagyományos mobilokra volt jellemző, ha már felvittük a számokat például Google címlistájájába, onnan már bármikor könnyű lesz újra kinyerni azokat.