A Nokia és az új iPhone lehetnek 2012 mobilsztárjai

nokia lumia
Vágólapra másolva!
Az okostelefonok már szinte mindent tudnak, jövőre nehéz dolga lesz a gyártóknak, ha valami újjal akarnak előrukkolni. 2012 lehet viszont a Nokia régóta húzódó nagy visszatérésének az éve: a még mindig jól csengő nevű finn gyártó Windowszal hódíthatja meg az okostelefonra vágyó felhasználókat. Utánajártunk, hogy  milyen mobilokat fogunk használni jövőre.
Vágólapra másolva!

2011 nem volt a kütyüfanatikusok éve: bár idén is sok új mobil került a boltokba, szinte mindegyik egy korábbi modell frissített verziója volt. A csúcskészüléknek számító iPhone 4-et sem az ötös modell, csak egy 4S jelzésű feltuningolt utód követte, de az androidos mobilok körében is hasonló trendet lehetett tapasztalni.

Kipofozzák végre az Androidot

Az okostelefonok világába gyakorlatilag sosem lehet későn belépni, mivel minden új készülék többet tud elődjénél, vagy olcsóbb annál. Az eladott készülékek száma alapján a legnagyobb versenyzőnek számító Google jövőre végre rendet tesz saját szoftvere, az Android háza táján. A szoftver 4.0-s verziójában végre elérte, hogy ugyanazt a rendszert lehessen telepíteni táblagépekre és okostelefonokra is, meggátolva a készülékek piacának további fragmentálódását.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Csak az év második felében frissítik 4.0-s Androidra az LG készülékeit

Az univerzális, tehát telefonon és tableten is azonos élményt biztosító rendszer egyelőre csak a Google fejlesztői készülékén érhető el, a jövőre megjelenő okostelefonokon és tableteken viszont már ez a szoftver lesz megtalálható.

Visszatérhet a Nokia

2012-ben a Nokia nagy visszatérésére számít a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese, Király István. A távközlési szakember az [origo]-nak elmondta, hogy a finn gyártó új, már nem a cég saját, hanem a Microsoft Windows Phone szoftverét futtató új okostelefonjainak megjelenésével megszűnik az eddigi kétpólusú piac, amelyet az iPhone és az androidos mobilok domináltak.

Forrás: Nokia
2012 nagy dobása lehet a windowsos Nokia

Király szerint a Nokia márkaneve Közép-, és Kelet-Európában még mindig olyan erős, hogy a cég középkategóriában megjelenő telefonjainak komoly sikere lehet itthon. Jelenleg a cég ebben a szegmensben nem rendelkezik népszerű okostelefonnal. A szakember szerint jövőre nem várható akkora áttörés, mint amelyek okostelefonok tavalyi és idei robbanásszerű elterjedése okozott, a készülékek tudása lesz kicsivel jobb. 2012 során már teljesen átveszik majd a vezetést az okostelefonok itthon: jövő karácsonykor az eladott százaléka már 90 százaléka ilyen készülék lesz. Király szerint bár a Magyar Telekom negyedik generációs hálózata januárban elindul a fővárosban, a gyors vezetékes kapcsolatokkal azonos sebességet biztosítani képes technológiát még jövőre sem támogatja majd a készülékek többsége, csak a drágább modellek, mivel a technológia még az egész világon csak most kezd elterjedni.

Jobb és nagyobb iPhone-t várunk

Az extravagáns külső helyett a tenyér nagyságú, olvasni és írni is kényelmes méretű készülékeké a jövő. Ettől még az Apple sem tért el, bár tőlük mindenki azt várta, hogy egy testesebb, nagyobb megjelenítővel szerelt készüléket adjanak ki az iPhone 4S helyett, amelyet a ma már lassan kicsinek számító, 3,5 colos képernyővel gyártanak. Bár az olyan óriási mobilok széles körű elterjedésére, mint az 5,3 colos képernyővel szerelt Samsung Galaxy Note, nem lehet számítani, a jövőre megjelenő csúcskészülékek zöme 4,5 és 4,7 colos érintőképernyővel rendelkezik majd, amelyek felbontása már HD-szintű lesz.

Forrás: Apple
Óriásmobilt várnak az Apple-től jövőre

Kétség nem fér hozzá, hogy óriási dobásra készül 2012-ben a Steve Jobs nélkül maradt Apple. A céget övező pletykák szerint a gyártó nemrég elhunyt ikonikus vezetője több évre elegendő zseniálist terméket hagyott hátra. Az biztos, hogy egy erősebb és jelentősen átszabott kinézetű iPhone-t dobhat jövőre piacra az Apple, amiben már talán négymagos processzor fog üzemelni.

Még több maggal a jobb mobilokért

2011-ben a csúcsmobiloknál a kétmagos processzor volt a legfőbb hívószó, jövőre azonban már a négymagos készülékek lesznek a sztárok. Ezek a készülékek már gyakorlatilag olyan teljesítményt biztosítanak használójuk számára, mint egy átlagos számítógép, így jelentős részben képesek kiváltani azokat - nyilatkozta az Nvidia lapkagyártó cég szakértője.

Ezeken a készülékeken már gond nélkül lehet például videót vágni, és extra látványos játékprogramokat futtatni. A többmagos lapkák ugyanakkor az energiatakarékos működést is szolgálják, extra teljesítményük ugyanis csak akkor aktiválódik, ha arra szükség van, készenléti üzemmódban kisfogyasztású módba kapcsolnak.