Rossz év lesz 2012 a mobiliparnak

Vágólapra másolva!
A rossz gazdasági helyzet miatt nem tervezik lecserélni régi mobiljaikat az emberek. Már a karácsonyi eladások is ezt a trendet mutatták, és valószínűleg az egész év az olcsóbb telefont kereső felhasználókról és az újabb modelleket kiváró vásárlókról fog szólni.
Vágólapra másolva!

Kevesebb mobiltelefon talált gazdára a negyedik negyedévben, mint azt a mobilgyártók szereték volna. A készülékgyártók pénzügyi jelentésében valószínűleg a kezdődő lassulás lesz látható - adta hírül a Reuters. A Samsung legújabb okostelefonjai és az Apple mindenki által vágyott 4S mobilja kivételnek számítanak, a legtöbb gyártó sztártermék nélkül vágott neki a karácsonyi szezonnak. Ráadásul a felhasználók a rossz világgazdasági helyzet miatt nem tervezik lecserélni a régebbi készülékeket. Ez a hatás pedig nem csak a karácsonyra volt igaz, hanem valószínűleg az egész évet meg fogja határozni.

Carolina Milanesi, a Gartner elemzője szerint az Apple olyan rekord negyedévet fog zárni, amely ismét megmutatja, hogy az okostelefonok világának az Apple a legerősebb játékosa. Az Androidot használó gyártók közül egyedül a Samsung emelkedik ki az elemző szerint. A Samsung második helyezése sem hordoz igazán jó üzenetet. A megelőző években a cég rendelkezett a világ legjövedelmezőbb mobil üzletágával, ám 2011 harmadik üzleti negyedévében az Apple letaszította a trónról az új iPhone bejelentésével.

Forrás: Nokia
Az év nagy kérdése, hogy újra népszerűvé tud-e válni a Nokia

A mobilgyártók közül először a Sony-Ericsson fogja megjelentetni pénzügyi jelentését. Az elemzők várakozása szerint a gyártó által eladott készülékek száma hat százalékot csökkent, az egy évvel korábbi 10.5 millió példányról. A cég átalakulóban van október óta, amikor a Sony bejelentette, hogy kivásárolja partnerét, az Ericssont a mobilcégből. A HTC, a Blackberry készülékeket gyártó Research In Motion és a Motorola Mobility már korábban jelezték, hogy a karácsonyi szezonjuk gyengébben sikerült a vártnál.

Olcsóbb okostelefont keresnek a vásárlók

Az elemzők szerint összesen 142 millió készüléket adtak el a negyedik negyedében, ami 42 százalékos növekedést jelentene az előző év hasonló időszakához képest. A példányszám növekedésével azonban nem járt mindenki jól. "Az elvárásunk szerint az okostelefonok iránti kereslet stabil maradt, ám az árak eróziója megerősödött" - mondta a Geoff Blaber, a CCS Insight elemzője a Reuters hírügynökségnek.

Ez a helyzet azoknak a gyártóknak kedvez, akik még képesek drága készülékeket eladni, tehát az Apple-nek és a Samsungnak. A elemzők azt várják, hogy az Apple 72 százalékos növekedést jelentsen be, legalább 27,8 millió készülék eladását bejelentve. A Samsung pedig már bejelentette november végén, hogy a Galaxy S II iránti érdeklődésnek köszönhetően rekord negyedévre készül.

Tovább veszíthet részesedéséből a Nokia

A mobilgyártók korábbi királya, az óriási mennyiséget értékesítő Nokia iránt is nagy az érdeklődés. A Microsofttal partnerségi szerződést kötő cég első Windows Phone 7-et használó készülékei valószínűleg nem fordították meg a trendeket, és a Nokia továbbra is veszít piaci részesedéséből. Az elemzők 33 százalékos csökkenést várnak a Nokiától, amely tavaly még 18,7 millió okostelefont adott el. A cég valszínűleg még így is több készüléket értékesített, mint a HTC vagy a Research In Motion.