Óvatos ígéret a Nokia új csúcstelefonja

Nokia Windows Phone okostelefon teszt
Vágólapra másolva!
Csúcstechnológiai szobor, műanyagba öntött csoda a Nokia új okostelefonja, amelyen először fut Windows Phone 7 szoftver. A gyakorlatilag még üres szoftverbolt miatt azonban egyelőre csak azoknak ajánljuk, akik beérik néhány alapvető alkalmazással.
Vágólapra másolva!

Az egykor a mobiltelefonok királyának számító Nokia újjáéledését várja a szakma attól, hogy a cég szakított versenyképtelen Symbian szoftverével, és új okostelefonját már a Microsoft Windows Phone 7-tel szállítja. Letaszítják a dobogóról az iPhone-t vagy az egyre többet tudó androidos mobilokat? Kipróbáltuk a Nokia egyik első trónkövetelőjét, a Lumia 800-ast.

Luxust sugároz a windowsos Nokia

A megújuló Nokia zászlóshajójának minősülő telefont az előtte álló feladathoz illő izgalommal vettük kézbe. Kézbe simuló, matt polikarbontát háza már az első pillantásra is eleganciát sugároz. A csinos, a készülékházból kissé kidomborodó kijelző épp ideális méretű: 3,7 colos átlója egy hangyányival nagyobb az iPhone-énál, azonban a Metro nevű windowsos felületnek köszönhetően egyáltalán nem hasonlít egyetlen riválisára sem.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
A felhasználó által átrendezhető csempékből áll a kezelőfelület

Jól teljesít a Lumiában az 1,4 gigahertzes Qualcomm processzor, amelyet grafikus gyorsító is kiegészít, ennek köszönhetően a menü sosem szaggat, a rendszer nem torpan meg - ami például az androidos mobiloknál gyakorta tapasztalható, bár főként az olcsóbb modellek körében. A kezelőfelület csempéi akadás nélkül siklanak, ahogy ujjunkat végighúzzuk a képernyőn. Annyira simán működik a rendszer, hogy pusztán az ikonok mozgása miatt is szét-szétnéz az ember a csempék közt, hátha frissítést, új e-mailt vagy sms-t rejt valamelyik. Egyedül a képernyő forgatása hat lassúnak, ebben még mindig az iPhone szoftvere a legjobb.

Nem Google nélküli világ

A Lumia 800 első bekapcsolásakor kissé tartottunk attól, hogy csak a Microsoft szolgáltatásait lehet majd elérni róla: a redmondi cég keresője vagy térképe ugyan korrekt módon képes kiszolgálni egy amerikai felhasználót, de egy magyar felhasználó számára sok szempontból gyengén teljesít a Google hasonló termékeihez képest.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
A cég megváltását várják a Windows Phone 7-től

A félelmek részben alaptalannak bizonyultak, a mobilos Windows levelezőkliense gond nélkül kezeli a Gmail-fiókot, egyedül a mappák eléréséhez kell mélyre túrni a menüben. A Google Maps erről a készülékről csak azért nem hiányzik nagyon, mert a Nokia telepítette rá a gyakorlatilag a teljes világot lefedő ingyenes navigációs szoftverét. A Budapesten tömegközlekedőknek azonban továbbra is nagy segítség a Google térképe, ezt szerencsére applikációként le lehet tölteni a windowsos mobilokra is.

A Google Talkon való csevegéshez azonban már nem sikerült jó alkalmazást találni. A Google világától elszakadva sem érnek véget a problémák. Van ugyan hivatalos Facebook-kliens, ám csak rapszodikusan hajlandó működni: hol megnyitja az oldalakat, hol inkább újraindul.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Egy teljes Office-csomag is jutott a Lumia 800-ba

Az Internet Explorer böngésző az egyetlen, ahol a Microsoft szolgáltatások túlzottan szem elé kerülnek, ezért hátráltatják a magyar felhasználókat. Maga a böngésző ugyan elég fürge, és problémamentesen működik, de csak a Bing keresőt lehet elérni belőle, ami magyar tartalmak esetén elég gyatra találatokat produkál: valahogy sosem a lényeg kerül előre a találati listájában. A hiba különösen azért feltűnő, mert a mobil képernyőjén gépelve kell pontosítanunk a keresőkifejezéseket, lapozgatni a találati listákat. Ha lenne rá mód, már a második keresés után cseréltük volna Google-ra a beépített keresőt.

Live.com, a mumus

Nincs olyan Microsoft-szolgáltatás, amelynek használatba vétele ne azzal kezdődne, hogy a felhasználó hosszasan birkózik a Live.com-os belépéssel, vagy egy arra való regisztrációval. Nem menekülhetnek meg ez elől a windowsos mobilt birtoklók sem, hiszen ahhoz, hogy a számítógéphez csatlakozva is elérjük a telefonon lévő adatokat, telepíteni kell egy Zune nevű programot, amelyet egy Live-fiókkal lehet aktiválni.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
A szemnyugtató fekete háttér több helyen feltűnik a szoftverben

Tesztelőnket azonban a rendszer egy sor különböző hibaüzenettel utasította el, pedig évek óta használ Messenger chatprogramjával egy Live-os címet. A Games for Windows Live-os játékokhoz pedig egy másikat, mert az elsőt nem fogadta el a játékbolt. Végül csak egy újonnan nyitott fiókkal sikerült orvosolni a problémát, ezt a rendszer már legitim magyarországi regisztrációként ismerte fel.

Szegényes programválaszték

Az App Store félmilliós választéka vagy az Android Market milliós programkínálata mellett a Windows Phone 7 szoftverboltja egyelőre szánalmasan üresnek tűnik. A Microsoft Marketplace-én mindössze egy darab Twitter-kliens, egy példány Facebook-alkalmazás, két- vagy háromféle digitális iránytű, hírszájtok appjai találhatók, de az összkínálat nem túl bőséges, különösen a magyar tartalmakat illetően.

A vásárlást az is nehezíti, hogy a Live.com-os kálváriát a Marketplace-be való bejelentkezéskor is végig kell járni. Talán csak azoknak megy majd zökkenőmentesen a telefon birtokba vétele, akiknek korábban még egy Messenger-felhasználójuk sem volt, és tiszta lappal indulnak.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Gond nélkül kezeli a Gmail-fiókot a Lumia levelezője

A Nokia által gyártott Windows-telefonoknak komoly előnye, hogy nem csak a Microsofttól származó szoftverek találhatók meg rajtuk. A programbolt Nokia Collection nevű részéből lehet letölteni a cég már említett, ingyenes navigációs szoftverét is, amelyet akár mobilinternetes kapcsolat nélkül is használni lehet a készüléken, és magyarországi lefedettsége is elég jó.

Verdikt: a készülék csodálatos, appokból kevés van

A Nokia Lumia 800 óriási ígéret, egyelőre azonban mégsem tudjuk nyugodt szívvel ajánlani a közel 120 ezer forintba kerülő készüléket. A telefont igényes összeszerelésének köszönhetően igazán jó kézbe venni, még az alapcsomagban megtalálható védőtok nélkül is kellően strapabírónak tűnik. A telefon 8 megapixeles LED-vakus kamerája is hozza egy átlagos kompakt fényképezőgép szintjét, bár annyira nem jó, mint az iPhone-ba épített fényképezőgép. Akkumulátora jól bírja a használatot, a végigtelefonált és netezett napok végén töltőre kellett rakni, a nyugodtabb időszakban viszont másfél napnyi üzemre is képes egy töltéssel, ami manapság már jónak számít, a rivális készülékek sem bírják tovább szusszal.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
A dizájn mellett a Nokia térképe a készülék erőssége

Egyedül az alkalmazáskínálat miatt mondjuk azt, hogy megéri várni a windowsos Nokiával, és csak akkor megvenni, ha a szoftverfejlesztők hasznos appok százezreit írták már meg hozzá. Jelen állapotában a Lumiát azoknak ajánljuk, akik egy Facebook-klienssel, egy jó böngészővel, levelezővel és térképpel már beérik, és szeretnének egy gyönyörű mobilt. Mert a Lumia 800 legnagyobb vonzereje mégis a szép dizájn és az iPhone-énál jóval alacsonyabb ár.