Az okostelefonosok adatait védenék a mobilszolgáltatók

Vágólapra másolva!
Új mobilos adatvédelmi irányelveket fogadtak el Európa nagy mobilszolgáltatói. A GSM Szövetség (GSMA) által kiadott irattól azt remélik, hogy megérteti a felhasználóknak, hogy az appok milyen adataikat gyűjthetik, érhetik el és használhatják - adta hírül a BBC brit közszolgálati médium.
Vágólapra másolva!

Több szoftverfejlesztő jelezte, hogy érvényesíti az irányelveket a mostantól megjelenő appjaiban. Az irányelvek közlése válasz az aggodalomra, amit a túl sok személyes adathoz hozzáférő programok váltottak ki. A héten például a Facebook keveredett személyes adatokkal kapcsolatos botrányba, miután a Sunday Times brit hetilap azzal vádolta meg, hogy a felhasználók SMS-eit olvassa titokban.

Míg a Facebook applikációja telepítéskor engedélyt kért az SMS-ekhez való hozzáféréshez. A korábba lelepleződött Path és Hipster iPhone-os appokról az derült ki, hogy engedély nélkül töltik fel a felhasználó címlistáját a fejlesztőhöz. A lebukás két szoftver fejlesztője módosította szoftvert és elnézést kért a felhasználóktól.

"A közelmúlt sajtóhírei is rámutatnak arra, hogy szükség van a személyes adatok védelmére. A vásárlók azokat a cégeket fogják keresni, akik a magánéletüket tiszteletben tartó környezetet teremtenek" - nyilatkozta a GSMA szóvivője a BBC-nek.

A magánadatok a legfontosabbak

Az irányelvek azt célozzák, hogy a magánadatok tiszteletben tartása a szoftverfejlesztés központi eleme legyen. A szoftvereknek telepítés közben közölnük kell, hogy milyn adatokhoz fognak hozzáférni, mit fognak gyűjteni és felhasználni. Emellett azt is közölni kell a felhasználóval, hogy a róla gyűjtött adatokat kik fogják látni és milyen céllal használják azokat fel. Az irányelvek kitérnek a közösségi oldalakra is, előírva, hogy a szolgáltatást elhagyni vágyó felhasználónak képesnek kell lennie törölnie az összes adatát kilépéskor.

A kezdeményezést számos mobilszolgáltató - köztük a Deutsche Telekom, a Vodafone és az Orange - támogatja. A Privacy International adatvédő szervezet szerint igazi sikernek az számít majd, amikor az okostelefonos operációs rendszerek gyártói olyan gátlókat építenek a szoftverükbe, amik meggátolják a személyes adatokhoz való illetéktelen hozzáférést.