Az e-mail megöli az SMS-t

Vágólapra másolva!
Az SMS-technológia napjai már meg vannak számlálva - a 160 karakteres szöveges üzeneteket néhány éven belül teljesen leváltja majd a mobil e-mail - derül ki a Gartner felméréséből.
Vágólapra másolva!

Míg napjainkban világszerte kevesebb mint húszmillióan bonyolítják le elektronikus levelezésüket mobiltelefonról, 2010-re a mobilos e-mailezők tábora 350 millió fősre bővül majd, vagyis a felhasználók 20 százaléka fogja telefonjáról is fogadni és küldeni leveleit.

A társaság egyik szakértője a The Sidney Morning Herald című ausztrál lapnak úgy nyilatkozott, hogy ha a mobil e-mail-csomagok kellően olcsók lesznek, az emberek fokozatosan át fognak állni az elektronikus levelezésre az SMS-ezésről. Robin Simpson szerint a hagyományos SMS-ek ára horribilisnak tekinthető, ha megvizsgáljuk, hogy a szöveges üzenet elküldése vagy fogadása milyen minimális forgalmat generál a mobilhálózatokon. A Gartner elemzője szerint a mobilos e-mailezés manapság már nem csak a teljes billentyűzettel felszerelt, nem túl olcsó BlackBerry és más okostelefonok kiváltsága, egyre több olcsóbb készülékkel lehet a szöveges üzenetek mellett az e-maileket is elérni.

A trendeknek megfelelően nem csak az egyszerű mobilok, hanem a BlackBerry-klónok is átalakulnak míg korábban híján voltak csaknem minden multimédiás funkciónak, már kapható digitális kamerával, GPS-szel szerelt típus is - így ezek a készülékek már nem csak az üzletemberek számára lehetnek ideálisak.