Hivatalosan is elindult a SpiralFrog

Vágólapra másolva!
A több mint egy évvel ezelőtt bejelentett, és tavaly év vége óta a bétatesztelés alatt álló SpiralFrog hivatalosan is elindult. Igaz, csak amerikai és kanadai felhasználók számára elérhető.
Vágólapra másolva!

A SpiralFrog katalógusában 800 000 dal és 3500 videó található, melyeket a felhasználók teljesen ingyen tölthetnek le. A szolgáltatás ugyanis hirdetésalapú - nem utolsó sorban a kiadókkal való megállapodások nehézkes létrejötte miatt húzódott az indulás. Beszámolók szerint a hirdetések egyáltalán nem zavarók az oldalon, és fontos, hogy nem a letöltött dalokhoz csatolják azokat!

Azonban a felhasználóknak kötelezettségeik vannak: 30 naponta legalább egy alkalommal be kell jelentkezniük a szolgáltatásra, különben a már letöltött dalok hallgathatatlanná válnak. Emellett a dalokat nem lehet szabadon másolni, ugyanis a Microsoft DRM védelme alatt állnak. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy csak Windows Media Player 10 és 11-es verziókkal hallgathatók vagy néhány kompatibilis hordozható lejátszóval. A dalokat CD-re kiírni nem lehet, de maximum két darab hordozható lejátszóra fel lehet tölteni őket.

A SpiralFrog kínálata jelenleg még korlátozott, leginkább a Universal és az EMI művészei dominálják azt, kiegészítve néhány független kiadóval és művésszel, bár az alapítók szerint néhány hónapon belül már 2 millió dal lesz letölthető. Nagyobb problémák vannak a szolgáltatás minőségével: a letöltés a külön telepítendő letöltés kezelővel (is) lassú, és viszonylag gyakran lehet 404-es - az oldal nem található - hibába botlani. Ugyanakkor, ha a felhasználók nagy tömegben választják a legális utat az ingyenes zenebeszerzésre, akkor a SpiralFrog népszerűsége minden bizonnyal nagyban hozzájárul egyrészt a szolgáltatás minőségének javulásához, másrészt a hirdetésalapú zeneterjesztés felfutásához.