Webre a mobilos fotókkal - 1. rész

Vágólapra másolva!
Egy klassz fotót készített mobiljával, és rögtön megmutatná a barátoknak? Nem kell mms-ben külön-külön szétküldenie, publikálja képét a weben, megmutatjuk hogyan kell!
Vágólapra másolva!

Biztosan sokszor kerültünk már abba a helyzetbe, hogy telefonunk memóriája megtelt egy hétvége alkalmával, annyi érdekességet fotóztunk le csaknem három nap alatt - ehhez általában elegendő egy kiadós családi ebéd, egy szombati kirándulás és egy péntek esti buli. Ilyenkor vasárnap végére már előszeretettel írja ki a telefonunk, hogy sajnos a tárolókapacitás végéhez érkeztünk, legyünk szívesek törölni, sőt, a legfontosabb problémára, miszerint, hogyan fognak eljutni a fotók leggyorsabban és legkényelmesebben az ismerőseinkhez, még nem is gondoltunk.

Pedig kézenfekvő a megoldás! Nem kell CD-re írni, másolgatni, szerkesztgetni, majd átvinni a barátokhoz a végeredményt: sokkal egyszerűbb közvetlenül a telefonunkról feltölteni a világhálóra a tartalmakat, majd a linket elküldjük e-mailben a barátainknak, és ők akkor és ott nézik meg a fotókat, amikor csak szeretnék. Nekünk, pedig be se kellett kapcsolnunk az asztali számítógépünket.

A világ jelenleg legnépszerűbb webkettes fotómegosztó weboldalát, a Flickr.com-ot hívtuk segítségül. A portálon két lehetőségünk is nyílik arra, hogy megosszuk ismerőseinkkel la fotóinkat: az első és legegyszerűbb módszer, ha beírjuk a telefonunk böngészőjébe az m.flickr.com címet, és bejelentkezünk a regisztráció során megadott adatokkal. A függőleges menüben válasszuk a 4. pontot (Upload Your Photos), és már böngészhetjük is a telefonunk memóriáját. Miután kiválasztottuk a megfelelő képet, nyomjuk meg az Upload feliratú gombot, amelynek hatására megindul a feltöltés. Figyeljünk oda rá, hogy lehetőleg ne több megabájtos fájlokat próbáljunk meg megosztani a Flickr-en keresztül, hanem lehetőleg normál méretű, pár száz kilobájtos fotókkal örvendeztessük meg a portált.

Miután a kívánt fájl immáron a Flickr weboldaláról töltődik be a telefonunk kijelzőjén, lehetőségünk van megadni a kép nevét, illetve egy rövid leírást az adott fotóról, majd beállíthatjuk akár azt is, hogy a tartalmat csak az ismerőseink, vagy csak a család láthassa. Ha elvégeztük a kép testre szabását, már azonnal tölthetjük is fel a következőt. A feltöltött tartalmakat természetesen mappákba rendezhetjük, és a későbbiekben módosíthatjuk őket. Abban az esetben, ha nem lenne szimpatikus a fentebb vázolt módszer, akkor lehetőségünk van egy egyedileg a Flickr által számunkra biztosított e-mail címre elküldeni a kívánt fotót, ahol az üzenet tárgya a kép neve lesz, a levél törzse pedig a fájl leírása. Mindkét módszer esetében fontos elmondani, hogy egyszerre csak egy fotót tudunk feltölteni.

Cikkünk következő részében körbenézünk a blogok terén is, mivel a legkényelmesebben úgy lehet online naplót szerkeszteni, ha az embernek nem kell állandóan magával cipelnie a nehéz laptopját, hanem egyszerűen a telefonján keresztül meg tudja oldani a fotó elkészítését, a szöveg megírását és magát a feltöltést is.