Saját szoftverrel törhet a mobilinternetre a Google

Vágólapra másolva!
Bár jelenleg is üzemeltet mobiltelefonnal elérhető szolgáltatásokat, iparági pletykák szerint a keresőóriás hamarosan jelentősen megerősíti mobilinternetes jelenlétét. Arra, hogy ez a piac kulcsfontosságú a Google számára, már több alkalommal is utalt a cég elnök-vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Míg a tajvani Digitimes korábban arról adott, hírt belsős forrásokra hivatkozva, hogy a HTC cég már el is kezdte gyártani a Google márkajelzését viselő készülékeket, a New York Times nemrég publikált cikke szerint viszont a Google mégsem kíván saját telefont fejleszteni. A lap úgy tudja, ehelyett a társaság és ezzel az Apple iPhone-nal konkurálni, hanem inkább egy olyan Linux-alapú szoftver fejlesztésén munkálkodik, amely különböző típusú mobiltelefonokkkal egyaránt használható lesz, amelyik több, különböző telefonon is működne.

Az International Herald Tribune szerzője úgy véli, a Google alaposan meg akarja vetni lábát az egyelőre még nem túl nagy, ám dinamikusan növekvő mobilinternetes reklámpiacon. A keresőóriás vélhetően mobilszolgáltatókkal és gyártókkal egyaránt kapcsolatot keres, hogy azok a saját fejlesztésű szoftverével is tegyék elérhetővé készülékeiket. A lap értesülései szerint a Google-szoftveres készülékek várhatóan a jövő év során jelenhetnek meg, vételáruk a szokásosnál alacsonyabb lesz, cserében viszont reklámokat jelennek meg majd képernyőiken.

A lap által megszólaltatott iparági szakértő szerint a Google-szoftveres mobilok elsősorban nem az Apple iPhone-jának, hanem az okostelefonokon használatos Windows Mobile-t futtató készülékeknek jelent majd komoly riválist, mivel a keresőcég feltehetően nem szed majd licencdíjat operációs rendszerének használatáért, míg a Microsoft igen.

Annak ellenére, hogy a Google az utóbbi időkben több lépésben is nyitott a mobilpiac felé - például felvásárolta a Zingku mobil közösségi hálót, AdSense hirdetési rendszerét pedig a telefonos szolgáltatásaira is kiterjesztette, elemzők szerint nincs garancia arra, hogy ebben a szegmensben is a webhez hasonló sikereket ér majd el a cég.