Belga-Mégötlövés: A Nagyihoz nem való laptop

Vágólapra másolva!
Ha valaki felkeresi a Belga internetes oldalát, akkor nem a szokványos "zenekari" megjelenéssel találkozik. Az ötletes, rendkívüli megoldások, a zenekari tagok beépített blogja, és a többi interaktív megoldás (főleg a Zigilemez című új albumuk online promóciója) elgondolkodtatott minket arról, hogy merre tereli az internet terjedése a zenei élet szereplőit. Kíváncsiak voltunk, hogy a Belga, mint nem tipikus sztárbanda, hogyan látja a saját munkája és a modern technika kapcsolódását, így Mégötlövéssel beszélgettünk erről, sőt, még a jövő groteszk lehetőségeit is firtattuk.
Vágólapra másolva!

- Számodra mennyire fontos az internet a hétköznapokban? A civil életedben jelen van az online világ?

- Abszolút. Egyrészt a munkahelyemen mindennap használom, és otthon is van mobilinternetem. Májusban sikerült szert tennem rá, de sajnos azóta sem sikerült rendesen kipróbálnom, mert mindig akadt valami technikai probléma a gépemmel. Egy-két hétig működött rendesen, addig nagyon tetszett is a dolog.

- Laptopon, vagy asztali gépen használtad?

- Asztali gépen.

- Miért választottál mobilinternetet otthoni géphez?

- A helyzet az, hogy átmeneti albérletben lakom éppen, ahonnan hamarosan költözni szeretnék, ezért gondoltam, hogy nem kötöm le magam semmilyen kábelnetes, vagy ADSL-céghez szerződéssel, és ez az ötlet sokkal kézenfekvőbbnek tűnt. Sajnos azonban a Windows okozott kellemetlen meglepetéseket, de már van ígéretem arra, hogy rendbe rakják a gépemet, és akkor végre megoldódik ez a probléma.

- Ezek szerint neked otthonra elég a korlátozott adatforgalom.

- Persze. Ha bármi komolyabb letöltenivalóm akad, akkor ott van a munkahelyemen a net, egyébként meg nem szoktam filmeket letölteni, inkább megveszem őket DVD-n. Zenét is minimálisat szedek le, akkor is inkább csak webrádiókról rögzítek valamit, ha éppen olyan a helyzet. Otthon tehát csak email-ezés és szörfözés marad, arra pedig ma már egy mobilinternet tökéletesen megfelel, ráadásul el is tudom vinni magammal, ha a szükség úgy hozza.

- Azt el tudod képzelni, hogy az internet terjedésének köszönhetően hamarosan megváltozik az életviteled? Tehát mondjuk nem jársz majd be a munkahelyedre, hanem a szabadban, vagy otthon ülve végzed majd a civil munkádat?

- Szerintem egyértelműen efelé haladunk. Bár még nem túl gyakoriak az ilyen munkahelyek, még talán nem bíznak az emberek ebben annyira. A Bauxit amúgy éppen egy ilyen melót fogott ki, nagyon sokat dolgozik netről, és csak hetente kétszer kell személyesen is bejárnia. Ez mondjuk azért jó, mert gondolkozik azon, hogy véglegesen vidékre költözik, és így nem kellene amiatt aggódnia, hogy mi lesz a munkával. Én a saját életemben ezt még nem tudom elképzelni, mert én szeretem, hogy munkahelyre járok be. Abszolút társas lény vagyok, nem szeretek sokat egyedül lenni, és ez ad egy keretet a napomnak, ráadásul otthon biztos nem lennék ennyire motivált a munkámat illetően.

- És ha el akarsz utazni, de dolgoznod is kellene?

- Szerencsére van autóm, elég mobil vagyok, tehát munka után is bárhova eljutok. Viszont keverni nem szeretem a két dolgot. Ha lemegyek a nagymamámhoz pihenni, akkor nem tudnám elképzelni, hogy laptop van a kezemben, egész egyszerűen azért, mert nem oda való. Mindennek van helye, és ideje, de ha mondjuk nem lenne autóm, és nem tudnék két óra alatt igen messzire jutni Pesttől, akkor biztosan másképp látnám ezt a dolgot. Egyelőre azonban az autó jelenti elsődlegesen a mobilitást.

- Tehát ha nyaralni mész, akkor kikapcsolod a telefonodat?

- Nem, azért szeretem, ha körül vagyok véve a megfelelő információkkal. Ez nem divatból fontos, hanem kihasználom a lehetőségeket. Mondjuk pont most nyáron volt, hogy jó lett volna kikapcsolni a telefont nyaralás alatt, de a munkám miatt nem lehetett, és ez sajnos le is vett a pihenés értékéből.

- Réz András nyilatkozta nekünk nemrég, hogy véleménye szerint a modern technika jobban elszigeteli az embert, csökken a privát szféra, hiszen mindenki mindenhol elérhetővé válik. Te látsz ebben veszélyt, vagy előbb-utóbb ezt megtanulja kezelni az ember?

- Mindkettő együtt. Egyértelmű, hogy ma már egészen más a helyzet, mint a vonalas telefonok idején, hiszen ha mobiltelefonod van, akkor mindenki felháborodik, ha nem veszed fel. Az embernek meg kell tanulni alkalmazkodni ehhez a helyzethez, aminek nyilván vannak kellemetlen oldalai is, de én azt gondolom, hogy ez sem jelent majd több problémát, mint bármi más, amit meg kellett szoknunk a technika fejlődésével. Azért azt nem mondanám, hogy félek ettől, hozzá fogunk szokni.