Emberbarát internet mobilképernyőn

Vágólapra másolva!
Virtuális egér, elforgatható képernyő, linkek megosztása az asztali PC és a mobiltelefon között - csak néhány újdonság azok közül, amelyeket az Opera Mini 4 végleges verziója felvonultat. Az ingyenes Java-alapú böngésző legnagyobb előnye azonban kétségtelenül az, hogy bármilyen weboldal megtekinthető vele mobilon.
Vágólapra másolva!

"Két évvel ezelőtt azért dobtuk piacra az Opera Minit, hogy mindenkihez eljuttassuk az internetet. Mára ez lett ez a világ legnépszerűbb mobilos böngészője" - mondta szerénytelenség nélkül a 4-es verzió megjelenésének alkalmából az Opera vezérigazgatója. Jon von Tetzchner kijelentését a statisztikák is alátámasztják: jelenleg 26 millió felhasználó havonta több mint egymilliárd weboldalt tölt le Opera Minivel, és ezek a számok folyamatosan nőnek. Megvizsgáltuk, indokolt-e a siker.

Miért jó az Opera Mini?

Mint arról már korábban is beszámoltunk, az előző változathoz képest teljesen megújult Opera Mini számos hasznos újdonsággal kecsegtet. A legfontosabb talán mind közül, hogy bármely weblapot ugyanúgy képes megjeleníteni a mobilon, mint egy PC-s böngésző az asztali gépen. Az OperaZoom nevűfunkciónak köszönhetően a lap bármely részére ráközelíthetünk, a Mobil nézet (angol verzióban: Small Screen Rendering) kiválasztásával pedig kiiktathatjuk a vízszintes görgetést. A program az Opera szervereit használva kéri le a honlapokat: ezek pedig automatikusan tömörítik a telefon képernyőjén megjelenítendő oldalakat, így azok gyorsabban betöltődnek, és a mobilinternetes költségek is alacsonyabbak maradnak. Az előbbi tulajdonságának köszönhetően nemcsak harmadik generációs hálózaton, hanem GPRS-kapcsolaton keresztül is aránylag élvezetes a szörfölés.

Az új verzióban böngészés közben bármikor elforgathatjuk 90 fokkal a kijelzőt, így a hosszúkás LCD-vel megáldott készülékeken még látványosabbá varázsolhatjuk a megjelenített oldalakat. A korábbi verziókból hiányolt kurzur immár szintén a program része: ezzel mozoghatunk a lekicsinyített weblap felett és mutathatunk rá arra pontra, amelyet ki akarunk nagyítani. A webkettes megoldásokat kedvelőknek jó hír, hogy az Opera Mini 4-es verziója már támogatja a CSS-ből betöltendő stílusokat, így az oldalak valóban úgy néznek ki, mintha az asztali gépen Explorerben vagy Firefoxban jelenítenénk meg azokat.

Forrás: [origo]


Kényelmes telepítés

A jól csengő ínyencségek ízlelgetése után harapjunk is egy nagyot a főfogásból: töltsük le az Opera Mini 4-et a mobiltelefonunkra. Erre háromféle módszer is kínálkozik: a telefon böngészőjébe pötyögjük be a http://mini.opera.com URL-t. Itt kattintsunk a Töltse le az Opera Minit! menüpontra, majd a telepítés során felpattanó ablakokat sorra okézzuk le. A második lehetőség, ha előbb az asztali számítógépre töltjük le az alkalmazást az Opera Mini weboldaláról. Itt válasszuk ki a mobilunk márkáját, a típusát, majd a csaknem 50 nyelv közül a kívántat (ez vélhetően a Hungarian, vagyis a magyar).

A .jad-, illetve a .jar kiterjesztésű fájlt mentsük le a gépre, majd azt onnan infrán, Bluetoothon vagy adatkábelen keresztül tegyük át a mobilra. A harmadik módszerrel megspórolhatjuk a telefon gombjain történő hosszas kattogtatást, az Opera Minit ugyanis akár SMS-ben is be lehet szerezni - ekkor üzenetünkre elküldik a letöltés linkjét. Itt - ha nem ugrana be automatikusan - a felső legördíthető ablakban válasszuk a Hungary-t, a középsőbe írjuk be a körzetszámmal együtt a telefonszámunkat, a legalsó mezőbe pedig pötyögjük be az alatta lévő biztonsági sávban olvasható karaktereket. A Get Opera Mini gombra kattintva néhány másodpercen belül megérkezik SMS-ben a link, ezt kell megnyitni a böngészővel. Ezután mindent ugyanúgy kell tenni, mint az első pontban.

Telepítés előtt az asztali gépen is ki lehet próbálni, hogy mit tud az Opera Mini 4: a gyártó honlapján üzemel egy ügyes Java-alkalmazás, amellyel bárki előzetesen is letesztelheti a mobilos böngészőt a billentyűzet és az egér használatával.

Forrás: [origo]


Kis képernyő, nagy élvezet

Az Opera Mini 4-et elindítva azonnal szemet szúr a kezdőoldal számos tartalmi és esztétikai változása. Tesztünkhöz egy Nokia N70-et használtunk, itt a címet a felső mezőbe bepötyögve érhetjük el a kívánt weboldalt. Ha valami után kutatunk, a második ablak legördítésével választhatunk a használni kívánt keresőmotorok közül. Alapbeállításként a Yahoo! Search, az Amazon és a Wikipedia szerepel a listában, amely azonban - a korábban már említett fejlesztéseken túl szintén újdonságként - bővíthető. Magyarán: mindenki a maga kénye-kedve szerint legszívesebben alkalmazott keresőt használhatja a kutakodásaihoz. Ez eddig csak az Opera asztali PC-ken futó változatában volt elérhető. A menüpont megnyitása után a Keresés funkcióra kattintva adhatunk a nevük és/vagy az internetes címük megadásával a listához újabb tagokat, így például a Google-t.

A Könyvjelzők-re kattintva értelemszerűen a korábban ide sorolt oldalainkat találhatjuk meg. Az alatta felsorolt gyorshívók érdekessége, hogy azok nemcsak rákattintással, de egy kettős karakterkombinációval bárhonnan azonnal elérhetők. A sorban első helyen álló Hírcsatornák például a * és a 0 egymást követő lenyomásával is megnyitható. Ha egy weboldalt megnyitunk, az automatikusan a teljes lap kicsinyített mását jeleníti meg. A kurzor automatikusan az oldal azon részénél áll meg, ahol érdemi tartalom olvasható. Az intelligens zoom funkció további előnye, hogy egy adott rész kinagyítása után a keret kiigazítja saját magát.

Mindez azt jelenti, hogy például a tévéműsor böngészésénél a hasáb egészét teszi középre, így nem kell oldalra mozogni, ha kezdési időpontot és a műsor címét egyszerre akarjuk látni. Az egért egyébként nemcsak az irányító gombokkal, hanem a 2-essel (fel), a 4-essel (balra), a 6-ossal (jobbra) és a 8-assal (le) is lehet mozgatni, míg az 5-ös szintén választó billentyűként funkcionál.

Az oldal megjelenését a Menü/Eszközök/Beállítások menüpont alatt lehet megváltoztatni. Így például azt, hogy mekkora legyen a betűk mérete, betöltse-e képeket, teljes képernyős nézetre váltson vagy elfektesse-e az oldalt. A két utóbbit egyébként a * *, illetve a * # kettős gombkombinációval bármikor el lehet érni. Böngészés közben az 1-es gomb lenyomásával is előhívhatók a legfontosabb beállítási funkciók.

Forrás: [origo]


Hozd magad szinkronba

Az utolsó menüpont, az Opera szinkronizálása szintén egy újítás: az Opera Link segítségével megoszthatjuk a könyvjelzőinket és a gyorshívó-bejegyzéseinket a mobiltelefonos és az asztali gépen futó böngésző között. Az sem jelenthet problémát, ha valaki a PC-jén nem az Operát használja, a más böngésző alatt elmentett könyvjelzők is elérhetők a weben. A leginkább a Del.icio.us-ra hajazó Opera Link használatához előbb díjmentesen regisztrálni kell - meg kell adni egy szabadon választott felhasználói nevet, egy jelszót és egy e-mail címet -, ezzel pedig nyitni kell egy My Opera fiókot. Ha mindez megvan, a mobilon csak a felhasználói nevet és a jelszót kell a megfelelő mezőbe beírni, és az Opera Mini automatikusan szinkronizálja a két eszköz között a könyvjelzőket és a gyorshívókat.

Kötelező program

Mindent összegezve az Opera Mini nem véletlenül számít a világ legnépszerűbb mobilos böngészőjének. A 4-es verzió által hozott újítások - apró képzavarral élve - betöltötték azt az űrt, amely az elődjében még több ponton tátongott. A tökéletesített böngésző a múlt héten bemutatott térképszoftverekhez hasonlóan mobiltelefonjukon alkalmanként internetezőknek melegen ajánlott, a rendszeresen szörfözőknek pedig egyenesen kötelező programnak számít, meglátásunk szerint ugyanis a piacon jelenleg ez a kategória legprofibb alkalmazása.