A mobilok javíthatják a net elterjedtségét

Vágólapra másolva!
Rendkívül gyorsan nő Magyarországon a mobilinternetes szolgáltatások elterjedtsége, amióta a gyors letöltést biztosító HSDPA-technológia is elérhetővé vált, segítségével a hazai internet-penetráció három éven belül ötven százalékosra növekedhet - hangzott el egy budapesti szakmai konferencián.
Vágólapra másolva!

A statisztikák szerint Európa és a világ mobilszolgáltatói egyre több internet-hozzáférést biztosító HSDPA-eszközt értékesítenek, de más széles sávú multimédiás szolgáltatások eladása is meredeken ível felfelé. Az ezek által biztosított adatátviteli sebessége jellemzően 500 kilobit/másodperc és 3 megabit/másodperc közötti.

64 országban működik HSDPA

Kaisu Karvala, a mobilszolgáltatókat tömörítő GSM Europe elnöke a szervezet budapesti közgyűlése előtt úgy nyilatkozott, világszerte eddig 64 ország 128 hálózatán működik kereskedelmi üzemben, azaz a hétköznapi ügyfél által is igénybe vehető formában a jelenlegi leggyorsabb mobilinternetes elérést biztosítani képes HSDPA technológia. Az elnök szerint Magyarország az Európai Unió új tagállamaival együtt a vezeték nélküli technológia terén vezető pozícióban van, s ennek köszönhetően a mobilinternethez már bárki hozzájuthat.

A mobilinternet javítja a penetrációt

A GSM Europa elnökének vélekedését Ove Fredheim, a Pannon vezérigazgatója is osztja. Fredheim szerint a széles sávú elérést biztosító mobilinternet elterjedése az ország internet-ellátottságára is számottevő hatást gyakorol majd.

A legutóbbi mérések szerint a magyarországi internetpenetráció még mindig csupán 37 százalékos, ami messze elmarad a nyugat-európai országok adataitól. A szakértők azonban úgy vélik, hogy ez a szám a következő években dinamikus növekedésnek indul, és Fredheim szerint 2010-re meghaladja majd az 50 százalékot. A felmérések azt mutatják, hogy az internetezők 44 százaléka jelenleg ADSL-en, 43 százaléka kábelneten, a 6 százaléka pedig betárcsázós modemmel kapcsolódik a világhálóra. Bár a mobileszközök pillanatnyilag csupán 2 százalékot vágnak ki maguknak a nethasználati "tortából", ez mégis jelentős adatnak számít, főleg azért, mert a mobilnet hazai történelme csupán alig két éve íródik - nyilatkozta a Pannon első embere a rendezvényen.

Az internetpenetráció növekedésével párhuzamosan várhatóan a mobilnetezésre képes készülékek használati aránya ennél is nagyobb ütemben fog megugrani a közeljövőben. Friedheim szerint ugyanis a mobil széles sáv a vezetékes megoldásokkal csaknem azonos árban lesz, és ugyanazt az élményt biztosítja majd, mint az utóbbiak.

A roamingot is olcsóbbá tennék

Kaisu Karvala utalt arra is, hogy a GSM Europe egyik fő célja a továbbra is magasnak tartott roaming-díjak csökkentése. Bár az Európai Parlament döntése értelmében az EU tagállamaiban működő mobilszolgáltatóknak nyár végén mérsékelniük kellett a tarifákat, Karvala szerint itt nem szabad megállni. A jövőben minden erejükkel azért fognak lobbizni, hogy a roaming-díjak tovább csökkenjenek - tette hozzá. Az elnök szerint az érdekképviselet másik fontos feladata, hogy a szolgáltatókat arra ösztönözze: az előfizetőknek mindig a lehető legjobb szolgáltatásokat tegyék elérhetővé.