Érintésérzékeny mobillal fizethetünk majd?

Vágólapra másolva!
A magyar felsőoktatási intézményeket és társaságot magában foglaló konzorcium a tegnapi nap folyamán egy merőben új technológiát, az érintésérzékeny NFC megoldást mutatta be mobiltelefonok számára.
Vágólapra másolva!

A StoLPAN célja, hogy a felhasználónak ne kelljen magával vinnie a komplett pénztárcáját - tele készpénzzel - bank- és belépőkártyákkal -, hanem az amúgy is mindig a zsebünkben lapuló mobiltelefonunkkal a lehető legtöbb hasonló jellegű szolgáltatást igénybe tudjunk venni. A megoldás lényege, hogy a mobiltelefonunk segítségével egy arra alkalmas terminálon keresztül meg lehessen vásárolni akár több buszjegyet, majd ezeket egy másik telefonhoz érintve átadhassuk ismerőseinknek, vagy csak szabadon beléphessünk a mobileszközünkkel az irodánkba. A telefonba épített NFC chip gyakorlatilag bármilyen kulcsot (például szálloda), fizetőeszközt (bank- és hitelkártya) vagy jegyet (színház, tömegközlekedés, repülő) képes egy készülékben helyettesíteni.

Az Európai Unió által is támogatott projekt során egy olyan egységes technológiai környezet kidolgozása a cél, amellyel a mobiltelefon-gyártók a készülékeiket használva lehetővé tudják tenni a felhasználók számára a zavartalan és főleg egymással kompatibilis együttműködést.

A budapesti Sofitelben tartott bemutató alkalmával a résztvevők szembesülhettek a piaci elemzők legfrissebb előrejelzésével, miszerint 2011-ben már 4-500 millió NFC-kompatibilis készülék lesz a felhasználók kezében, amely 2015-re akár 2 milliárdra is emelkedhet. Az elismerésre méltó számok ellen szól jelenleg az, hogy túl drága egy ilyen chipet beépíteni a telefonokba - a Motorola ügyvezetője szerint ez jelenleg több mint egy normál vonalkód-leolvasó csip beépítése.

Az immár egy éve működő konzorcium a november közepén, Párizsban megrendezésre kerülő Cartes nemzetközi szakmai kiállításon mutatta be első eredményeit, amely a kidolgozott általános szabványokon alapuló jegyvásárlás, jegyhasználat-, jegyellenőrzés-, és pénztárcafunkciókat demonstrálta a szakmai közönségnek.

A bemutató keretében az újságírók kézbe vehették az első NFC-chippel felszerelt Motorola-telefont, amely külsőre egy Motorola L7-re emlékeztetet, igaz némileg vastagabb annál. A telefon kijelzőjén megjelenő egyszerű szöveges szoftver segítségével tudunk például megvásárolni egy buszjegyet a pályaudvaron, vagy ki tudjuk fizetni a csomagmegőrző díját egy vonatállomáson.

A project egyik kulcskérdése a biztonság. Ennek megfelelően jelenleg számos autentikációfajta létezik a szolgáltatás keretében: választhatjuk azt, hogy minden tranzakciót jóváhagyunk automatikusan, vagy lehetőségünk van manuális engedélyezésre, illetve PIN kódhoz kötött műveletek végrehajtására. Abban az esetben, ha elvesztenénk mobiltelefonunkat, nem kell az összes velünk kapcsolatban álló szolgáltatót és bankot felkeresnünk, hanem elegendő egy harmadik partnert tárcsáznunk, aki egy gombnyomással törli az összes a chipen tárolt adatunkat, így az nem juthat illetéktelen kezekbe. Életszerű példa lehet, hogy telefonunk akkumulátora éppen akkor merül le, amikor a rajta tárolt belépővel helyet szeretnénk foglalni szállodaszobánkban. Ez nem jelent problémát a NFC-chip számára, ugyanis passzív kártyaként is képes működni, lásd a diákigazolványokon lévő chipeket.

Az érintésérzékeny technológiával már ma is számos gyártó kísérletezik, ellenben a StaLPLAN különlegessége, hogy a project jelentős része, így a fejlesztés és a dokumentálás Magyarországon történik. A konzorcium tagja többek között a Deloitte, a Budapesti Műszaki Egyetem és a Budapesti Műszaki Főiskola is.