Felmérés a mobilinternet-használatról

Vágólapra másolva!
Hazánk második legnagyobb mobilszolgáltatója 2007 decemberében főiskolások körében végzett felmérést a mobilinternet-használati szokásokról. Az eredmények alapján a legtöbben weboldalak között böngésznek és elektronikus levelezést folytatnak a világhálón keresztül.
Vágólapra másolva!

A főiskolás hallgatók elsősorban a böngészést és a levelezést tartják a legfontosabb funkciónak az interneten. A diákok preferenciái alapján az is megállapításra került, hogy - nem meglepő módon - első sorban a hálózati lefedettség és a kedvező díjcsomagtarfiák ösztönzik a felhasználókat vásárlásra.

Arról már korábban is hírt adtunk, hogy 2007-es vizsgajelentkezési időszakban a Budapesti Műszaki Főiskola Villamosmérnöki Karán a Pannon egy mobilinternet-kávézót hozott létre, ezzel is prezentálva a kötöttségek nélküli világháló elérés előnyeit. A diákok ingyenesen vehették igénybe a szolgáltatást, de a kávézó vendégeinek cserébe nyilatkozniuk kellett internetes felhasználási szokásaikról. A több mint 200 válaszadó 63 százaléka a legkedveltebb három funkció közé sorolta a böngészést, a tájékozódást, valamint az elektronikus levelezést.

A Magyar Infokommunikációs (BellReseacrh - 2007) jelentéssel összhangban lévő kutatási eredmények szerint a leggyakrabban olyan kis átviteli sebességet igénylő tevékenységekre használják a hazai fogyasztók az internetet, mint az információszerzés, a levelezés és a böngészés. A Pannon és a BellResearch abban is egyező eredményre jutott, hogy a leggyakoribb tevékenységeket tartják az emberek egyben a leghasznosabbaknak is. A főiskolai hallgatók hasonló számban választották hasznosság szempontjából dobogós helyre az e-mailezést (68%) és az információszerzést (64%), mint ahányan ezeket sorolták a leggyakrabban végzett három tevékenység közé.

Az internet további funkciói közül az ügyintézés a középmezőnyben végzett, ezt a diákok fele gyakran használja és fontosnak is tartja. Letöltésre, ismerkedésre, szórakozásra a diákok kisebb része, csak mintegy 30százaléka használja a netet, ennek megfelelően a hasznossági listán is az utolsó három helyre kerültek ezek a területek.