Izgalmas mobilújdonságok a CES-en - 1. rész

Vágólapra másolva!
A Las Vegasban lezajlott Consumer Electric Show keretében számos mobiltelefon-újdonságot is bemutattak a gyártók. Ezek közül a legizgalmasabbakat vesszük sorra.
Vágólapra másolva!

LG UMPC

A koreai gyártó eddig nem képviseltette magát ebben az igen szűk szegmensben, de a Samsunghoz hasonlóan az LG is bemutatta legújabb teljes QWERTY-billentyűzettel és Windows operációs rendszerrel felszerelt hordozható PC-jét. Az Intel által az elmúlt hetekben bemutatott Menlow-processzort találjuk a termék lelkében, amely első sorban mobilinternetes eszközök alapjait nyújtja majd az következő években - az LG UMPC-je az első ilyen lapkával ellátott készülékek között van.

Az igen méretes, 4,8 inches TFT LCD-kijelzővel felszerelt eszköz WVGA-felbontású, és a képek alapján könnyedén meg tud jeleníteni egy komplett weboldalt. Az LG terméke ugyanis elsősorban nem telefonálásra, hanem webes szörfölésre lett kifejlesztve, annak ellenére, hogy wifi-csatlakozóval és HSDPA-támogatással is rendelkezik. A gyors szövegbevitelt a teljes QWERTY-billentyűzet segíti, így akár még hordozható email-postafiókként is felfogható az eszköz. Az idei év második felében piacra kerülő készülék szoftveres alapjait - meglepő módon - egy, az otthoni gépekről már ismert Windows Vista adja.

Samsung Q1

Úgy tűnik a koreai gyártók az idei évet a UMPC-k bemutatásának szentelik. A Q1 a Samsung egyik legújabb fejlesztése, hatalmas, színekben gazdag TFT LCD-kijelzővel rendelkezik, amely tökéletesen alkalmas akár egy nagyobb hírportál teljes megjelenítésére. A Samsung mérnökei a készülék QWERTY-billentyűzetét a képernyő két oldalán helyezték el, így akár még a szövegbevitel is viszonylag rugalmasan oldható meg. Érdekesnek tűnhet a bal oldalon elhelyezkedő navigációs gomb, amely az egeret hivatott helyettesíteni. Az LG újdonságához hasonlóan a Q1 alapjait is a Windows Vista adja, ellenben a wifi-támogatása mellett HSDPA-adóvevőről nincs információnk.

Színes Nokia N95 és N95 8GB Amerikában is

A Nokia sikerterméke végre megérkezett az Egyesült Államokba is. Az N95 8GB eddig csak Európában volt kapható, de némi késéssel a tengerentúlon is piaci bevezetésre került. A készülék 8 GB-os flash memóriájára gyakorlatilag az össze otthon tárolt zeneszámunkat felmásolhatjuk, illetve élvezhetjük a némileg átdolgozott kezelőfelületet. A korábbi N95 is átesett némi frissítésen, igaz, ez első sorban csak a külalakot érinti, ugyanis megjelentek az első hivatalos színes kiadásai a finn multimédiás csúcsmodellnek. A telefon hátlapján továbbra is megtalálható az 5 megapixeles kamera, illetve a készülék támogatja az EDGE, a 3G, a HSDPA és a WiFi adatkommunikációs technológiákat is.

Mio - GPS és mobil egyben!

A Mio készüléke több szempontból is forradalmi újításokat tartalmaz. Olyat már láttunk korábban is, hogy egy készülékben megtalálható a GPS és a telefonálásra alkalmas GSM, sőt találkoztunk már kétoldali kamerás zenetelefonnal is, de olyat még senki sem látott hogy a készülék egyik oldala autós navigációs feladatokat látja el, a másik oldal pedig telefonálásra alkalmas. A Mio frissen bemutatott készüléke valóban kétoldalú, tekintve, hogy mindkét féltekén egy-egy méretes TFT LCD-kijelző helyezkedik el, amellyel tökéletesen ellátható mindkét feladat. A telefon oldalkijelzője értelemszerűen kisebb helyett foglal el, de ebben az esetben még a numerikus gombokat is el kellett alá helyezni. A készülék első pillantásra az Apple iPhone-jára emlékeztet, főleg ha a méretes érintésérzékeny navigációs oldalt nézzük. Bár méretei tekintetében némileg kecsesebb a Mio terméke az említett slágerkészüléknél, de a rokonság letagadhatatlan.


Simon Péter