Vágólapra másolva!
Az Apple a héten kezdődött MacWorld kiállítás és konferencia keretében számos iPhone-nal kapcsolatos újdonságot jelentett be. Elsősorban az ázsiai terjesztést érintő kérdésekről volt szó.
Vágólapra másolva!

Az Apple a héten kezdődött MacWorld kiállítás és konferencia keretében számos iPhone-nal kapcsolatos újdonságot jelentett be. Első sorban a szoftver és az ázsiai terjesztést érintő kérdésekről volt szó.

A szoftveres újdonságok között elsőként a Google Maps online üzemmódban működő alkalmazását érdemes említeni, amely már megtalálható lesz az iPhone 1.1.3 szoftverében. A felhasználók figyelmébe ajánlja a gyártó, hogy a korábbi SIM-feloldások nem lesznek érvényesek az új operációs rendszerrel, így a feltört telefonok tulajdonosai gondolkozhatnak egy újabb szoftveres trükkön. Az iPhone-tulajdonosok által régóta várt csoportos SMS-funkció végre valahára megtalálható lesz az új oprendszerben, az új iPod médialejátszója pedig támogatja a feliratokat, a dalszövegeket és akár a többnyelvű lokalizációkat is. Tovább fejlődött a főképernyő testre szabása. A változások érintik az iPod Touch multimédiás lejátszót is, de ehhez még 20 dollárt elő kell szednünk a zsebünkből.

A China Mobile a héten jelentette immáron hivatalosan is, hogy az Apple által diktált értékesítési feltételek több szempontból is aggályosak: Kína legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója ugyanis nem hajlandó belemenni az amerikai gyártó nyereségmegosztási modelljébe, illetve a helyi piacokhoz mérve túlzottan drágának tarja az 500 dolláros vételárat is. A sajtóbejelentés súlyát jól érzékelteti, hogy mindkét vállalat részvényei estek a döntés hatására az értéktőzsdéken. A problémát tovább mélyíti, hogy a japán szolgáltatók sem repesnek az örömtől, ha az Apple korábban nem alkalmazott értékesítési politikáját hozzák szóba. Az NTT DoCoMo és a Softbank is mereven elzárkózott a bevétel megosztási stratégiától.

Sajnos az új, Európának szánt 3G-s iPhone-ról, illetve a hivatalos magyar forgalmazásról egyelőre nincs információ.