Az LTE győzelme a WiMAX felett?

Vágólapra másolva!
A kommunikációs technológiák harcában újabb csata tűnik végképp lefutottnak. Bár múltkor még a WiMAX új lendületéről számoltunk be, a 3GPP nem kevesebb, mint 80 nagyvállalatot tudott felsorakoztatni megoldása mögé.
Vágólapra másolva!

A HSDPA utáni - vagy inkább "melletti" - világ technológiái közül a az Intel és az IBM által felkarolt WiMAX és a Nokia és a 3GPP égisze alatt készülő LTE küzd egymással az elmúlt hónapokban. A Long Term Evolution megoldás pártfogoltjai között üdvözölhetjük a szolgáltatók oldaláról a T-Mobile-t, a Sprint-et, az AT&T-t, a China Mobile-t és az NTT DoCoMo-t, a készülékgyártók részéről pedig a már említett finn Nokián túl a Motorola és az LG is az LTE-hálózatokban látja a jövőt.

A WiMAX tervezői csak a napokban jelentették be, hogy dolgoznak a megoldás olyan irányú fejlesztésén, hogy könnyen implementálható legyen a meglévő 3G-s rendszerekbe - az ígéretek szerint az év végére el is készül ez a változat is. Az LTE-t ellenben már alaphelyzetben úgy alakították ki, hogy a jelenlegi bázisállomások viszonylag egyszerűen és gyorsan továbbfejleszthetők legyenek az új rendszerre.

Az ősz folyamán a Nokia Siemens Networks Berlinben sikeresen végrehajtotta az első LTE-rendszerteszteket. A szélessávú megoldás próbajellegű bázisállomását a berlini Heinrich Hertz Intézet tetején helyezték el.

Mint már írtuk, a WiMAX elterjedésének komoly gátat szab az eszközhiányon túl, hogy a technológia által alkalmazott frekvenciatartomány igen szűkös, így a WiMAX Forum kénytelen a mobileszközök által már jelenleg is alkalmazott UMTS-tartományban is fejleszteni.