Vágólapra másolva!
A mobiladótornyok ára sajnos nem olyan ütemben csökken, ahogy azt az operátorok szeretnék. Ezért úgy tűnik, a hálózat lefedettséget, kisebb helyi bázisállomásokkal kell majd megoldani.
Vágólapra másolva!

A Frost&Sulivan piackutató cég legfrissebb tanulmánya szerint 2011-re már 39 millióan üzemeltetnek majd femtocellákat. Ennek keretében a szolgáltatók kölcsönbe adják a hálózati eszközeiket. A femtocellák lényege, hogy kis hatótávolságú, helyi mobilcellákat jelentenek, amelyekkel HSDPA-szintű, vezeték nélküli adatkommunikációs megoldást lehet megvalósítani. A tornyokat hozzákapcsolhatjuk az otthoni vezetékes internetünkhöz is, amellyel akár VOIP-szolgáltatást is kínálhatunk saját körzetünkben.

A piackutató cég elemzése szerint 2010-re nem kevesebb, mint 21 millió saját 3G-s bázisállomással rendelkező torony fog üzemelni Nyugat-Európában, és ez a szám egy éven belül 39 millióra emelkedhet. Ez az előrejelzés már csak azért is érdekes 2008-ban, mivel gyakorlatilag egy ilyen helyi állomás sem üzemel még. A helyi adótornyok ára ellenben még így is igen magas, így a leghatékonyabb financiális megoldásnak a hosszú távú bérleti megállapodások bizonyulnak.

Jelenleg egy ilyen állomás ára meghaladja a 100 eurót, ami még mindig igen borsos összegnek minősül. Egyelőre úgy tűnik, hogy nemcsak az adatalapú szolgáltatások iránt nőtt meg az igény az otthon is telepíthető tornyok kapcsán, hanem a hangalapú kommunikáció is igen népszerűnek ígérkezik az előfizetők számára, tekintve, hogy a mobilhívásoknak akár a 30-40%-át is a nappalijukból bonyolítják le a felhasználók. Az Egyesült Államokban már most kapható a Samsung és a Motorola ilyen jellegű megoldása is.