Garmin Nüviphone - GPS-be épített telefon

Vágólapra másolva!
Azt már régóta tudjuk, hogy a mobiltelefonokba épített GPS sokat dob egy készülék értékén, de olyanra még nem igazán volt példa, hogy egy elsősorban autós navigációra kifejlesztett eszközbe integrálják a GSM-képességeket.
Vágólapra másolva!

Évekkel ezelőtt még csodálkoztunk a Mio 701-en, amely az első olyan kereskedelmi forgalomban is kapható mobiltelefon volt, amely túl azon, hogy Windows operációs rendszerrel és méretes LCD-kijelzővel is fel volt szerelve, még egy GPS-adóvevőt is sikerült a mérnököknek belepréselniük. 2008-ra nagyot fordult a világ, és az elsősorban autós navigációs eszközöket gyártó cégek sorra mutatják be GSM-modullal is felszerelt termékeiket. Közülük is elsőként nagy valószínűséggel a Garmin Nüviphone névre keresztelt kütyüjét vehetjük majd először a kezünkbe, amely tökéletesen egyesíti mindkét manapság nélkülözhetetlen funkciót.

A nagyközönség a tervek szerint már a Mobile Wolrd konferencián és kiállításon megtekintheti a fotók alapján ezüstös-szürkés eszközt. A telefonban helyet kapott egy 3,5 colos érintésérzékeny TFT LCD kijelző, amelyen akár szörfölni is lehet a weben. A böngésző mellé wifi- és HSDPA-támogatást is kapunk, így akár szélessávon is internetezhetünk - kötöttségek nélkül - az autónkban vagy túrázás közben. A telefonmodulból a naptár, a címlista, és egyéb megszokott szoftverek sem hiányoznak.

A beépített fényképezőgépnek, a zene- és videolejátszónak köszönhetően egy valódi hordozható multimédiás eszközzel gazdagodik eszköztárházunk. A fényképező érdekessége, hogy nemcsak az éppen lefotózott képet tárolja el a készülék, hanem az exponálás pontos helyszínét GPS-koordináták formájában - így soha sem lesz gond visszaemlékezni, hogy merre is jártunk, amikor azt a bizonyos bikinis hölgyet fényképeztük.

A készülék GPS-e a kifejezetten erre a célra kifejlesztett céleszközök minőségével lesz egyenértékű. A beépített Google Local Search alkalmazás segítségével tartózkodási helyünk alapján képes a szoftver szűkíteni a találati listákat a keresőben. A Gramin Nüviphone az autós felhasználókra is fokozottan gondolt: amennyiben rögzítjük az autónk GPS-koordinátáit úgy nem fog gondot okozni a készülék segítségével újra megtalálni azt.