David Merlini: világcsúcs Hollywoodban

Vágólapra másolva!
Alig pár nappal a sikeres hollywoodi világcsúcs beállítása után - bilincsbe verve 10 perc 17 másodperc a víz alatt - David Merlini a világ legrangosabb szakmai elismerését vehette át Los Angelesben. Az ismert szabadulóművészt eddigi munkásságáért, valamint külön a díjátadóra tervezett Purgatórium című műsoráért az évente megrendezett World Magic Awards "World's Best Escape Artist" díjjal jutalmazták. David Merlini élete tehát rohanó tempóban telik, mi pedig arra voltunk kíváncsiak, hogy a híres szabaduló vajon hogyan kapcsolja össze felgyorsult napjait a modern technika lehetőségeivel, hiszen a számtalan utazás a rengeteg munka mellett nehéz kapcsolatot tartani a szeretteivel, barátaival. A beszélgetés során kiderült, hogy Merlini nem csak a szabadulás és az illúziók nagy mestere, hanem a modern technika és az Internet háza táján is otthonosan mozog.
Vágólapra másolva!

Úgy tudjuk, nagy kitüntetésben volt részed...
Igen, nemrég jöttem vissza Los Angelesből, ahol két nagy dolog is történt velem. Először is, a víz alatti szabaduló produkciómmal megdöntöttem a merülés rekordját 10 perc 17-tel, valamint a World Magic Award-on megnyertem az idei legjobb szabadulóművésznek járó díjat (World's Best Escape Artist).

Tehát elérted azt, amire vágytál?
Annak örülök a leginkább, hogy a legnívósabb szakmai zsűri ismerte el munkásságomat a szavazatával. Ez nem csak azért nagy dolog, mert ott lehettem - hiszen az egyetlen magyar művész vagyok, akit valaha meghívtak a díjátadó műsor 30 éves fennállása óta - , hanem mert félig olasz, félig magyar létemre hatalmas élmény, hogy életemben először kiutazom Amerikába, és rögtön díjaznak. Boldog vagyok.

Mesélj egy kicsit a rekordkísérletedről is!
A rekordkísérletemkor első nap nem sikerült a produkció, részben, mert nagyon hideg volt, másrészt nagyon csípte a szememet az a vegyszer, amit a vízbe öntöttek. Megkérdezték, hogy akkor most mi lesz. Azt mondtam, ha eljönnek holnap, újra megpróbálom. Eljöttek, és másnap megdöntöttem a világrekordot, amelyet addig 8 perc 56 másodperccel a német Tom Sietas tartott. Majdnem másfél percet rávertem. Érdekes, hogy csak Magyarországon jelent meg arról hír, hogy nem sikerült az első kísérlet. Mindenhol máshol arról írtak, hogy egy ember lent volt több mint tíz percig a víz alatt októberben.

Milyen volt Amerika?
Los Angeles nem más, mint egy hatalmas autópálya. Szerencsére nem kellett hotelben laknunk, egy barátom hollywoodi villájában tartózkodtunk közel egy hónapig. A konyhával sem voltam egészen kibékülve, itthon sokkal jobbakat tudok enni.

Mivel sokat utazol, bizonyára szükséged van arra, hogy elérhető legyél. Ezt hogyan oldod meg? Használsz mobilinternetet?
Épp az elmúlt hetekben próbálgattam egy új internetszolgáltatást egy Nokai E65-ön, de valami technikai probléma miatt nem működött végül. Az a 80 mega amúgy is fél nap alatt eltűnik, mivel folyamatosan online vagyok. Ötven alkalmazásom fut egyszerre, csak hogy a legalapvetőbbeket említsem: skype, msn. Ezek persze az otthoni gépemen vannak, ahol természetesen korlátlan internet-hozzáféréssel rendelkezem. Ez is egy csalafinta megoldás, mivel egy nagyon erős, 3.2 GHz-es antennával lövöm át az irodámba, így az internetjel a fél városon átmegy, hogy visszajöjjön egy kódolt csatornán. Ez a nagyon erős wireless router, valamint a teraszomon található antenna segítségével jön-megy a hálózat. A kamerajeleim is részben ezen futnak, valamint rengeteg más adat áramlik itt át.

Ezek szerint a technika embere vagy, nem?
De, bolondja vagyok a technikai újdonságoknak, minden érdekel ebben a témában, és természetesen az online életmód is megfertőzött.

Van laptopod?
Több is, most tervezem egy újabb készülék vásárlását.

Miért fontos számodra az internet?
Nem engedhetem meg magamnak, hogy az információ ne jusson el hozzám. Egy telefonhívástól, vagy egy emailtől megváltozhat az ember élete. Ráadásul, aki operatívan dolgozik valahol a nagyvilágban, annak minden információ nagyon fontos, legyen az egy méret, egy adat, vagy valami részletkérdés. Mobil és internet nélkül el sem tudnám képzelni a munkát...

Mire használod a netet a hétköznapokban?
Elsősorban hírportálokat látogatok, kedvencem a CNN, de videokonferenciát is a neten keresztül bonyolítom. A webkameráim a nappaliban található plazmatévére vannak kilőve, az internet és a konferenciahívások révén az egész lakásom tulajdonképpen egy mobil iroda.

Szórakozol is a hálón?
Az internet kiváló az információgyűjtésre, és az üzenetközvetítésre, de a barátságok fenntartására is, legalább 35 emberrel tartom így a kapcsolatot.

Te milyen üzenetet közvetítesz az internet segítségével?
Ott van a weboldalam és a blogom is. Ezeket nagyon fontosnak tartom, én magam kezelem őket.

El tudod képzelni, hogy a jövőben az interneten is nézhetjük a produkciódat, akár élő adásban?
Erre ráéreztél! A következő produkciómat már mindenki végignézheti a neten, de erről majd részletesen is beszámolok, amint minden részlet tisztázódik.

Szerinted eljön az az idő, mikor mindenki online lesz, még az erdő szélén ülve is?
Már itt tartunk szerintem. Tulajdonképpen, így az internet és a gép rabja vagy, de egyszerűen információból élünk, ez a minden most számunkra.

Nem zavar ez?
Szeretek néha mindent kikapcsolni, hallgatni a csendet. Ennyi azért mindenképpen kell.

Szoktál olvasni?
Nagypapám lakásában találtam egy Goethe-kötetet, úgyhogy most verseket olvasok, ha éppen akad egy kis szabadidőm.