Olcsóbb lesz a mobilnetes roaming a T-Mobile-nál

Vágólapra másolva!
Egységes, az eddiginél alacsonyabb nemzetközi adatroaming-díjakat vezet be a T-Mobile, miközben az Európai Unió is fellépni igyekszik a külföldi mobilnetezés alacsonyabb költségeiért.
Vágólapra másolva!

Két euróba, vagyis körülbelül 530 forintba kerül majd egy megabájt adatforgalom a T-Mobile új, egységes adatroaming-tarifája szerint, amelyet év közepétől vezetnek be - jelentette be Hamid Akhavan, a cég nemzetközi ügyekért felelős igazgatója Barcelonában. Az egységes adatroaming-díjtábla év közepétől lép életbe, és az EU összes országában, minden partner-szolgáltatónál él majd, vagyis az ember bárhová utazik, és bármilyen szolgáltatásra áll rá az Unión belül, ugyanannyit fizet majd a mobilnetezésért. A szolgáltató emellett egy kedvezményes díjcsomagot is bevezet: napi 15 euróért 50 megabájt adatot lehet majd letölteni mobilneten keresztül. A Vodafone nemrég Connect Roaming néven hasonló szolgáltatást vezetett be: ennek keretében 3 ezer forintért, vagyis nagyjából 11 euróért lehet egy napon át ötven megabájtos forgalmat bonyolítani húsz külföldi országban.

A T-Mobile lépése összhangban van Viviane Reding, szintén Barcelonában intézett felhívásával, aki július 1-ig, vagyis pontosan ez év közepéig adott határidőt a mobilszolgáltatóknak a nemzetközi adatforgalmi díjak csökkentésére. A szolgáltatók magas tarifái az Unió távközlési ügyekért is felelős biztosa szerint ellenkeznek az EU áruk és szolgáltatások szabad áramlását biztosító alapelvével. Reding éppen ezért közösségi szabályozás keretében törné le a külföldi mobilnet-árakat, ha ezt a szolgáltatók a megadott határidőig nem teszik meg maguk.

A mobilszolgáltatókat és a mobilcégeket tömörítő GSM Association viszont nem helyesli ezt a lépést. Tom Phillips, a szervezet kormányzati szabályozásért felelős vezetője Reding ultimátumára azt válaszolta: míg a hanghívások piaca egy erősen versenyhelyzetben lévő piac, addig az adatroaming terén még nagyon más a helyzet, és az árak szabályozása akár a fejlesztéseket is visszafoghatja. Az EU egy évvel korábban sikeresen lépett fel a hanghívások roamingdíjainak csökkentése érdekében, amikor is a szolgáltatók nagyjából felére csökkentették azokat. Az Európai Unióban az adatromaing átlagos ára 5,24 eurót, vagyis mintegy 1300 forint megabájtonként, de van olyan ország is, ahol 11 eurót, vagyis közel háromezer forintot is elkérnek ugyanezért.