Vodafone: túl sok mobil-oprendszer van

Vágólapra másolva!
Arun Sarin, a Vodafone elnök-vezérigazgatója a barcelonai Mobile World Congressen úgy nyilatkozott, mindenki jobban járna, ha a jelenlegi harminc-negyven helyett csupán három-öt fajta különböző operációs rendszer lenne elérhető mobiltelefonokhoz.
Vágólapra másolva!

A túl sok fajta mobiltelefonos operációs rendszer Sarin szerint a klassz mobolinternetes alkalmazások elterjedésének képez gátat. A Vodafone elnök-vezérigazgatója szerint jelenleg harminc-negyven különböző típusú operációs rendszert használnak világszerte a mobiltelefonokon, ezek számát le kell csökkenteni, ugyanis ennyiféle eltérő platformon működőképes verziót lehetetlen legyártania a fejlesztőknek egy-egy szoftverből.

Arun Sarin úgy véli, az ideális az lenne, ha három-öt típusú operációs rendszer létezne a mobiltelefonokhoz. A szakember ugyanakkor azt is megjegyezte, azt is problémásnak tartaná, ha csupán egy, univerzális szoftver futna minden telefonon - utalva a Microsoft Windows PC-piaci dominanciájára.

A mobilok megjelenésének kezdeti szakaszában a készülékgyártók többnyire saját, védett szoftverükkel szállították a készülékeiket, hogy azok maximálisan kihasználják a telefonok általában igen korlátozott számítási, és memóriakapacitásait - ezekre a készülékekre nehéz volt bármilyen alkalmazást fejleszteni. Jelenleg a Nokia és a Sony Ericsson és más gyártók által támogatott Symbian, a Windows Mobile, illetve többféle Linux-alapú megoldás versenyez a piacon az ismertebb operációs rendszerek közül, de ezeknek is számos alverziója létezik.

Tavaly új belépőként az Apple jelent meg a versenyzők közt a Mac OS X mobilváltozatával, amely az iPhone-on használatos, a Google pedig az idén fogja kihozni az ugyancsak linuxos alapokra épülő Androidot, amelyet szintén univerzális mobilszoftvernek szánnak. Barcelonában mutatkozott be elsőként a LiMo nevű kezdeményezés is, amely ugyancsak a nyílt forráskódú operációs rendszert venné alapul fejlesztéseihez, és többek közt az LG, a Samsung és a Motorola támogatja.