Itthon is kapható 3G/wifi-routerek 1.

Vágólapra másolva!
Szinte naponta érkeznek újabb és újabb hírek különféle gyártóktól a wifi-, 3G- és HSPDA-képességekkel ellátott eszközökről. Ezúttal az itthon is megvásárolható eszközöket szedjük össze. Elsőként a Telewell eszközét ismerjük meg.
Vágólapra másolva!

A Telewell itthon még viszonylag ismeretlen, de nemzetközileg egy feltörekvőben lévő, hálózati eszközöket gyártó vállalat. A Telewell Wireless Router 3G-termék már elnevezése alapján egyértelművé teszi, hogy mire tervezték. Amennyiben van élő mobilinternet-előfizetésünk, és azt otthonunkban több gépen is szeretnénk igénybe venni, akkor nincs más dolgunk, mint beszerezni egy erre alkalmas routert.

A Telewell újdonsága egy igen hibrid megoldást alkalmaz a feladat kivitelezésére. A termék oldalán található nyílásba ugyanis a meglévő PCMCIA-kártyánkat helyezhetjük bele, tehát maga az eszköz nem rendelkezik 3G/HSDPA-adóvevő, sem SIM-kártya-bemenettel. Ellenben, ha laptopunkhoz már korábban megvásároltuk a szóban forgó adatkártyát, akkor azt egyszerűen csak be kell helyezni a routerbe, és máris aktiválódik a szolgáltatás - természetesen a SIM-kártyát ne felejtsük ki a PCMCIA-kártyából. A router beépített ADSL-modemet is tartalmaz, így akár vezetékes megoldással is lehet használni. Az egyszerre switchként is üzemelő eszközben beépített tűzfalat találunk és 4 ethernet (10/100 Mbps) bemenetet találunk.

A wifi-adóvevő 54 Mbps (802.11g) sebességre képes, és mindemellett támogatja az ADSL2- és az ADSL2+- technológiákat is. A vezeték nélküli használat során a WPA, WPA2 és WEP 64/128 titkosításokat alkalmazhatjuk adataink megvédése érdekében. A router megvásárlása előtt olvassuk át tüzetesen, hogy mely adatkártyákat támogatja a készülék, mert például a T-Mobile-nál jelenleg legnépszerűbb Huawei E630-at pont nem ismeri a Telewell terméke. A simán, weboldalon keresztül konfigurálható router webes rendelés esetén bruttó 32 ezer forintba kerül.