Web'n'Walk stick a gyakorlatban

Vágólapra másolva!
Lassan már minden olyan eszközt kipróbáltunk, amellyel mobilinternetezni lehet, de az USB-s stick egyelőre valahogy kimaradt. Ma reggel ennek a parányi eszköznek sem kegyelmeztünk.
Vágólapra másolva!

A T-Mobile jóvoltából tesztelésre érkezett hozzánk egy Globetrotter által gyártott stick, amely első olvasatban egy vastagabb pendrive-ra hasonlít. Valóban tud a parányi USB-s eszköz adatokat tárolni, de ez elsősorban csak a rajta lévő Web'n'walk manager szoftver szempontjából érdekes. Ezúttal is a Vodafone-tól kapott Dell Latitude D620-as hordozható számítógépünket hívtuk segítségül a próbához.

Szóval... A fekete stick kicsomagolása után indítsuk el laptopunkat vagy asztali PC-nket, és a Windows elindulása után egyszerűen helyezzük be bármelyik USB foglalatba az eszközt.

A telepítés gyakorlatilag azonnal elkezdődik, melynek során csak egyetlen fontos kérdés merül fel, az alkalmazás nyelvezete. Ezt magyarra állítva semmi sem állíthat meg bennünket. Még újraindítanunk sem kellett a számítógépet, a szoftver azonnal elindult magától. A stickbe az üzembe helyezés előtt ne felejtsük el behelyezni a SIM-kártyánkat, amely az USB-foglalat fölé fog kerülni. Ügyeljünk rá, hogy a számítógépbe helyezve a SIM kártyához ne érjen hozzá a PC USB foglalatának széle, mert ez hajlamos megnyomni a SIM-et, amitől az azonnal kiugrik a helyéről és a kapcsolat megszakad. A stick dobozában találunk egy kellően hosszú fekete USB-kábelt, amellyel ez a probléma is orvosolható.

Az első kapcsolódás előtt állítsuk be, hogy mely technológiákat preferáljuk (HSDPA, 3G, EDGE vagy GPRS), illetve azt is megadhatjuk, hogy a PIN-kódot elkérje-e az alkalmazás üzembe helyezés előtt. Miután mindent rendben konfiguráltunk, a SIM-kártyánkat regisztrálja a hálózat. Ez a folyamat gyakran elhúzódik, nyomjuk meg az alkalmazás bármelyik gombját, és csodák csodája a kapcsolódás gomb aktív lesz.

Miután sikeresen felcsatlakoztunk, érdemes némi sebességtesztet végrehajtanunk. A XII. kerületbe több utcájában is végeztünk beltéri mérések, 3,6 és 4 Mbit/sec között mozgott a a letöltési érték, a feltöltés pedig 350 és 500 kbps között. A Globetrotter terméke elméletileg alkalmas a jelenleg itthon elérhető leggyorsabb HSPDA hálózat, a 7,2 Mbit/sec elérésére is. Összességében a T-Mobile HSDPA hálózata ezúttal is megbízhatóan teljesített.

A stick extra szolgáltatásai között szerepel az SMS-küldés és -fogadás, illetve, hogy egy műanyag kupak és egy nyakpánt segítségével bárhová biztonságosan magunkkal vihetjük a parányi modemet.