Mobilos adatátvitel az EU-ban

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke szerint a tagországok távközlési hatóságai el akarják kerülni, hogy a roamingdíjak csökkentéséhez hasonlóan uniós szintű adatroaming-szabályozást hozzanak létre.
Vágólapra másolva!

Az európai uniós tagországok távközlési hatóságait magában foglaló csoport (ERG) szeretné elkerülni, hogy a több országot érintő mobiltelefonos beszélgetések díjainak csökkentéséhez hasonlóan uniós szintű szabályozást hozzanak létre a mobiltelefonos adatátvitellel kapcsolatban - jelentette be a csoportot idén vezető Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke csütörtökön. A magyar szakember brüsszeli előadásában a csoporton belül kialakított legfrissebb álláspontokról adott tájékoztatást.

Tavaly ősz eleje óta a mobiltelefonos barangolási díjak jelentős csökkenését hozta az erről szóló európai uniós rendelet. Az Európai Bizottság azóta - egyebek között magyar javaslatra - vizsgálja az adatátvitel (sms-, mms-, internet-) piacát is abból a szempontból, hogy nincs-e szükség ott is közvetlen uniós beavatkozásra, amely utóbbi a versenyszektorokban egyébként meglehetős ritkaságnak számít.

Pataki most úgy fogalmazott, hogy jó lenne, ha a szolgáltatók maguk érnék el a díjcsökkentést, de ha mégis szükség lesz brüsszeli szabályozásra, akkor figyelembe kell venni a hangroaming tapasztalatait. Ezek egyike szerinte, hogy nem csupán az árszint a fontos, hanem az úgynevezett számlázási egység is - például perc vagy adatátvitelnél bájt - közös szabályozásnál az utóbbit is érdemes uniós szinten harmonizálni.

(PC World)